Slijede i kazne: Brišu se statusi i komentari s Facebooka i Twittera!

Radiosarajevo.ba
Slijede i kazne: Brišu se statusi i komentari s Facebooka i Twittera!
Pixabay / Društvene mreže
Novi zakoni u Njemačkoj natjerali bi Facebook, Twitter i Google da brišu govor mržnje unutar 24 sata te da predaju tromjesečne izvještaje.

Tri mjeseca nakon što je prijetio da će promijeniti zakon kako bi mogao novčano kažnjavati društvene mreže zbog neuspješne borbe s govorom mržnje, njemački ministar za pravosuđe je predstavio kako će taj zakon izgledati, piše britansko izdanje Wireda.

Heiko Maas je rekao novinarima da bi Facebook i Twitter mogli biti kažnjeni globama u iznosu od 50 miliona eura ako ne uklone govor mržnje.

Prema tom kodeksu ponašanja, društvena mreža bi morala unutar 24 sata od objave ukloniti govor mržnje. Kodeks je napisan kako bi se izbjeglo zakonsko rješavanje ovog pitanja, međutim njemački političari smatraju da se društvene mreže ne pridržavaju dogovorenih pravila ponašanja.

"Društvene mreže prigovore svojih korisnika ne shvataju dovoljno ozbiljno", rekao je Mass.

Zakon predviđa da se tvrtke kažnjavaju ako ne uklone govor mržnje unutar sedam dana, međutim najgori govor mržnje bi se trebao uklanjati unutar 24 sata. Procedura uklanjanja mora biti jednostavna i lagana za korisnike, a njemački bi zakon natjerao društvene mreže da budu transparentne u svojoj praksi te da predaju tromjesečne izvještaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije