Policija upozorava građane: Zaštitite mobitele od zlonamjernih softvera

Radiosarajevo.ba
Policija upozorava građane: Zaštitite mobitele od zlonamjernih softvera
AA / Ilustracija
U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je malver (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima.

Kako bi se ponovo otključao pristup mobilnom telefonu, od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dozvolili ponovni pristup, upozorila je policija u Hrvatskoj.

Takva se praksa često naziva i "ransomwareom", a radi se od jednom od najpopularnijih hakerskih napada posljednjih godina, koji je dosada češće ciljao računare nego mobitele. 

"Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu zlouporabu podataka putem mobilnih telefona", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno 'rootane' uređaje, jer se na taj način puno lakše zaobilaze sigurnosne kontrole.

Isto vrijedi za korištenje nezaštićenih javnih wi-fi mreža, kažu u policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije