Pet znakova da je neko "namještao" bankomat: Mogu vam ukrasti PIN!

Radiosarajevo.ba
Pet znakova da je neko "namještao" bankomat: Mogu vam ukrasti PIN!
Pixabay / Ilustracija/Bankomat
Kada koristite bankomat, bitno je da znate prepoznati znake kriminalne aktivnosti. Stručnjak za prepoznavanje prevara Brian Kinch savjetuje na šta morate obratiti pažnju:

1. Kriminalci su vješti u postavljanju sprava koje će vaš novac uhvatiti ili kompromitirati vaš PIN, kako bi lakše došli do vaših sredstava. Neki od njih instaliraju i lažne dijelove bankomata (gdje ukucavate PIN) kako bi došli do vaših podataka i uzeli novac, piše Daily Mail.

2. Neuobičajeno glomazni dijelovi za ubacivanje kartica upućuju na skimmer (čitač, skidač kartica). On se zakači na card slot na bankomatu i ukrade vaše podatke dok dižete novac. Potražite nezgrapno stavljene naljepnice koje obično sakrivaju mjesto na kojem je zakačen taj lažni dio.

3. Olabavljen card slot, može sugerirati prisustvo Lebanese Loop. To je plastični dio koji otme vašu karticu, pa kada pokušate uzeti novac, vaša kartica ostaje zaglavljena u bankomatu. Bankomat će vam uporno tražiti PIN, jer ne može očitati karticu, a ako povjerujete da je vaša kartica progutana, vi ćete otići i ostaviti je lopovima.

4. Ako su brojevi kojima ukucavate PIN prelabavi ili poput spužve, moguće je da su lažni. Ovo je trik poznat kao pin-pad overlay - prave tipke su prekrivene lažnim, tako da kada ukucavate PIN, on ostaje zabilježen za dalje korištenje.

5. Budite uvijek u oprezu, kada ste blizu bankomata. Ne prihvatajte pomoć od "dobronamjernika", i ne dajte da vam odvuku pažnju dok dižete novac. Prevaranti rade u parovima i odvlačenje pažnje je jedan od njihovh glavnin načina da dobiju vaš PIN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije