Oprez: Ovo su skraćenice koje se najčešće koriste za sexting

Radiosarajevo.ba
Oprez: Ovo su skraćenice koje se najčešće koriste za sexting
Možda vama nije mrsko da napišete cijelu rečenicu prilikom dopisivanja, no mladi imaju drukčiji sistem za razgovor na društvenim mrežama.

Iako postoje skraćenice i na našem jeziku, često se koriste i one na engleskom, možda zato što je uopćen, a možda da bi izbjegli da odrasli razumiju o čemu se piše.

Upravo to može jednom spasiti nečiji život, piše Daily Mail.

Za početak, evo nekih skraćenica koje se koriste svakodnevno. 

OMG – Oh My God. Vjerovatno najčešći akronim kod strastvenih pošiljalaca poruka, a oznaka je za šok, uzbuđenje, sreću...

LOL – Laugh Out Loud. Ovaj bi se akronim lako mogao zamijeniti za ‘lots of love’. 

WTF – What the Fuck. Iako je ovo psovka, ta je skraćenica toliko ukorijenjena da je mnogi koriste ne razmišljajući o tome koliko nekim pristojnijim pojedincima može biti uvredljiva. Ovaj se akronim koristi slično kao i OMG, samo s većom dozom ljutnje.

LMAO – Laugh My Ass Off. Ovaj je akronim veoma sličan LOL-u, ali se koristi kao varijacija smijanja nečemu. Takođe je veoma omiljen među mlađom ekipom koja voli slati porukice.

IDK – I Don’t Know. Jednostavno: ‘Ne znam’.

IDC – I Don’t Care. Nije me briga.

ILY – I Love You. Volim te. Generalno se koristi među prijateljima, ako su dvije osobe izrazito bliske.

BTW – By The Way. Još jedan prilično jednostavan koji se koristi prilično često, ali ponekad i u situacijama kada pokušavate biti britki na jeziku.

IRL - In Real Life. Doslovno ‘u stvarnom životu’. Ova se skraćenica većinom koristi na internetu, ali polagano prelazi i u domenu SMS-ova. Generalno se odnosi na nešto uživo, odnosno suprotno dopisivanju i online aktivnostima, na primjer susresti se s nekim.

BRB – Be Right Back. I ovaj se akronim većinom koristi na internetu, ali se može koristiti i prilikom dopisivanja preko poruka, a najavljuje odsutnost na nekoliko minuta.

TBH – To Be Honest. ‘Da budem iskren/a…’ Još jedna skraćenica koja se koristi prilično često, a lako je zapamtiti.

A sada prelazimo na ozbiljnije skraćenice. U pitanju je sexting, koji postaje sve popularniji među mlađom ali i starijom generacijom. A često ga zloupotrebljavaju opasni ljudi.

Vrijedi ih znati, barem da budemo oprezni kada su naši najmiliji u pitanju.
sexting.JPG - Oprez: Ovo su skraćenice koje se najčešće koriste na Facebooku

Domaće "obične" skraćenice

To su skraćene riječi koje nisu određene standardiziranim jezikom: s.s = slatko sanjaj, odg = odgovoriti, zop/pozzz/pozv/poz = pozdrav, zab = zaboraviti, hvl = hvala, bgt = boga ti?, opt = opet, ozb = ozbiljno, nmg = ne mogu, Kat = Katedrala, tjn = 'ta ja 'nam, wend = vikend, msm = mislim, zw = (zaraz vraćam), odmah se vraćam, nkd = nekad, bzvz = bezveze, ln = laku noć, hsd=hoćeš li se dopisivati, ml = možeš li lajkati i sl. Sve su one nastale iz jednog razloga koji su naveli skoro svi/e ispitanici/e – zbog bržeg pisanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije