Ovako bi izgledalo slijetanje na planetu Pluton

Radiosarajevo.ba
Ovako bi izgledalo slijetanje na planetu Pluton
NASA je nedavno objavila video, temeljen na fotografija koje je poslala sonda New Horizons tokom historijskog susreta s udaljenim patuljastim planetom.
Snimka pokazuje simulaciju pogleda koji bi dočekao moguće astronaute dok bi se približavali površini udaljenog planeta. Video je načinjen od više od stotinu fotografija načinjenih tokom šest mjeseci dok se sonda približavala Plutonu tokom ljeta 2015. godine.
 
Zbog ogromne udaljenosti, fotografijama je trebalo nešto više od pet sati za prevaliti njegovu srednju udaljenost od Zemlje od 4,2 milijarde kilometara.

New Horizons trenutno putuje prema stjenovitim objektima oko 1,6 milijardi kilometara udaljenih od Plutona, dalje prema dubokom svemiru.
 
"Nikad nije bio plan da misija završi nakon istraživanja samo jednog tijela u vanjskom dijelu našeg sistema. Čitava misija je isplanirana kako bi istražila područje oko Plutona, ali i nekoliko objekata u Kuiperovu pojasu", rekla je Amy Shira Teitel, a prenosi Euronews.
 
Kuiperov pojas je područje izvan orbite Neptuna i jedini stanovnici su komadi leda i stijena koji su ostali još iz vremena formiranja čitavog Sunčevog sistema.
 
Sam Pluton je zapravo jedan od objekata u njemu. Nova meta je objekt 2014-MU69, a otkrio ga je teleskop Hubble 2014.
 
"Čitava ekipa uvjerena je da je MU69 izgrađen od istog materijala od kojeg su nastali svi planeti u Kuiperovu pojasu, a u to je uključen i Pluton", dodala je Amy.
 
Pluton je službeno izgubio status planeta 2006. godine, tek nekoliko mjeseci nakon lansiranja sonde New Horizons, trenutno je najveći otkriveni planetoid u Kuiperovu pojasu. Status Plutona kao planeta stradao je kada je u augustu 2006.
 
Međunarodna astronomska unija (IAU) postavila nove kriterije za proglašenje svemirskog tijela planetom.
 
Za Pluton se dugo nakon otkrića 1930. smatralo da je mnogo veći nego što zaista jeste. Da bi se ispostavilo prvo da je šest puta manje masivan i triput manji od Mjeseca, a onda ga je u jednom trenutku još New Horizons zamijenio jedan drugi patuljasti planet, Eris.
 
Eris je, naime, nešto manji od Plutona i na srednjoj udaljenosti od Sunca oko 10 milijardi kilometara, ali je i za četvrtinu masivniji. Međutim, grupa utjecajnih astronoma najavila je novi juriš na IAU i definiciju planeta kako bi se Plutonu vratio status, prenosi express.hr
 
U tome širom Zemlje imaju veliku podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije