Otkrivamo nekoliko trikova kako vam mobitel može spasiti život

Radiosarajevo.ba
Otkrivamo nekoliko trikova kako vam mobitel može spasiti život
Osim što služe u poslovne svrhe ili za zabavu, mobiteli su vrlo korisni uređaji koji nam mogu pomoći i spasiti nam život.

Postoji nekoliko načina da dozovete pomoć ako se nađete u nekoj teškoj situaciji, no mobitel mora biti uključen, što često zna biti problem kod pametnih telefona.

Postoji nekoliko načina da produžite trajanje baterije kako bi vaš mobitel što duže radio. Pri štednji će vam mnogo pomoći smanjenje svjetline ekrana koji je najveći potrošač. Važno je i namjestiti postavke da se ekran brzo ugasi nakon upotrebe jer je najčešće namješteno da se ugasi tek nakon tridesetak i više sekundi od prestanka upotrebe, piše Vecernji.hr.

Bitna je stavka i isključivanje vibracije, kao i isključivanje WiFi-a, Bluetootha i GPS-a. Neke aplikacije ''rade'' i kada mobitel nije u upotrebi te se katkada spajaju na internet tako da je poželjno isključiti i podatkovnu mrežu. 

Ako se nalazite na području gdje je signal jako loš i ne možete uspostaviti poziv, pokušajte poslati SMS na 112 jer je za njeno slanje potrebno mnogo manje signala. Također, mobitel će duže vremena pokušavati poslati poruku i to će napraviti čim se nađete u području gdje ima malo signala.

Ako se u panici ne možete dosjetiti koda za otključavanje ekrana, ne brinite jer će na početnom zaslonu biti i dio za hitne pozive koji će vam omogućiti da dozovete pomoć.

Također, na pametne telefone moguće je instalirati aplikacije za hitne slučajeve u koje se mogu pohraniti informacije o vašem zdravstvenom stanju, što bi zasigurno pomoglo prilikom spašavanja.

Šta kada se nađete na području gdje signala uopće nema? I za takve slučajeve postoji rješenje, a riječ je o satelitskim komunikatorima koji se upare s mobitelom. S pomoću njih moguće je slati poruke, pristupiti podacima o GPS-u i, najvažnije, pozvati pomoć preko satelitskih mreža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije