Spanx, jednokratni brijač, umjetno srce: Izumi koje su osmislili glumci i muzičari

Radiosarajevo.ba
Spanx, jednokratni brijač, umjetno srce: Izumi koje su osmislili glumci i muzičari
/ Jaime Lee Curtis - pelene
Možda prepoznajete njihova imena zbog muzike koju su stvarali ili filmova u kojima su glumili, ali sigurno će vas iznenaditi činjenica da su "sa strane" radili i kao izumitelji.

Bez obzira na to jesu li njihovi izumi zaista dobri, u nastavku pročitajte kome je to nauka bila jača strana:

Rock legenda Eddie Van Halen je riješio problem koji ga je mučio - vrat gitare mu se činio previše okruglim i klizavim te je pravio vlastite gitare od prirodnog drveta. A kada je htio da naštima gitaru usred nastupa, osmislio je držač koji se zakači na vrat gitare u horizontalnom položaju i postavi na stomak tako da se žice mogu namještati bez držanja instrumenta.

Gary Burghoff, glumac iz M.A.S.H.-a posjeduje više patenata, većinu vezanu za pecanje: ribički štap sa zakrivljenom ručkom, fish attractor - aparat u kojem se ostavi hrana za ribe, a pruža im hlad, te imitira svjetla i zvukove koje bi privukle ribu. Jedan od njegovih izuma je i držač za toaletnu dasku.

Čuveni pisac Mark Twain vlasnik je tri patenta, a najvažnije su plastične zakačke, koje su trebale zamijeniti tregere. Koristile su se za pulovere, pantalone, a najviše se koriste na grudnjacima.

Melissa George je australijska glumica koja se pojavljivala u popularnim serijama poput Prijatelja i Greyeve anatomije. Njen izum se veže za modu, jer je željela da nosi iste pantalone i sa štiklama i sa sandalama bez peta. Kako nije željela da ih skraćuje ili kupuje dva komada, napravila je ljepljivu traku kojom se može privremeno skratiti dužina nogavica.

Braća Marx su zaslužna za aparat kojim se mjere otkucaji srca. Julius, Adolph (poslije Arthur), Leonard i Milton— 1915. postaju Groucho, Harpo, Chico i Gummo. Najmlađi Herbert se pridružuje grupi dvije godine kasnije, kada Gummo odlazi u vojsku. Gummo i Zeppo napuštaju grupu 1930-ih i osnivaju agenciju za talente. Gummo je do tada već imao jedan patent - police za pakiranje, no nisu nikada ušle u proizvodnju. 1941. je osnovao Marman Products koji su proizvodili Marman Clamp čime se pričvršćivao teret za transport. Tako su pričvrstili i "The little boy" atomsku bombu za Enolu Gay. Danas je Marman Clamp nalazi u svakom vozilu. Zeppo posjeduje više patenata a jedan od njih je i aparat kojim se mjere otkucaji srca, poput onih na trakama za trčanje.

Filmska zvijezda Paul Winchell, najpoznatiji je po tome što je posudio glas tigru u crtanom filmu Winnie the Pooh. Posjeduje više od 30 patenata: upaljač bez plamena, kuhinjsku rukavicuna baterije, jednokratni brijač... No, najbitniji izumi su prenosni odleđivač plazme (iz krvi) i umjetno srce. 

Charlie Sheen je napravio nešto što se zove Lip balm dispenser, u koji ubacite labelo i bez problema ga nanosite. Njemu je smetalo što mora koristiti obje ruke da bi stavio labelo na usne.

Julie Newmar je imala kvocijent inteligencije 134, Tony za glumu i tri patenta. Držač za hulahopke kako ne bi spadale, grudnjak koji je držao grudi odozdo kako bi se činilo da ga i ne nosi, te hulahopke sa pojačanim gaćicama kako bi stražnjica izgledala bujnije, piše Listverse.

Paula Abdul je željela plesati dok pjeva, te je osmislila stalak za mikrofon koji se pomjera, te je mogla nesmetano zabavljati publiku.

Legendarni Prince je zaslužan za dizajn specifične kitare, gitare sa klavirskim tipkama koju je patentirao 1992. godine. 

Jamie Lee Curtis je 1986. godine osmislila pelenu u kojoj se mogu držati i vlažne maramice.

Hedy Lamarr je imala najveći utjecaj od svih slavnih na ovoj listi. Njen najveći izum je tajni komunikacijski sistem koji se danas koristi i u WiFi, GPS i Bluetooth tehnologiji. Koristio se posebno tokom Prvog svjetskog rata te Kubanske krize. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije