Istraživanje pokazalo: Instagram izaziva depresiju

Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Instagram izaziva depresiju
Posljednje u nizu istraživanja čak je i identificiralo društvenu mrežu koja je najopasnija po mentalno zdravlje. Barem kod mladih ljudi.

Istraživanje koje je provelo britansko Royal Society for Public Health pokazalo je kako je od svih društvenih mreža za mentalno zdravlje najpogubniji - Instagram.

Ova aplikacija koja je u vlasništvu Facebooka trenutno ima više od 700 miliona korisnika širom svijeta i za većinu je glavna platforma za objavu fotografija.

Britansko istraživanje, međutim, pokazalo je kako je kod mladih u dobi od 14-24 godine Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna.

Odmah iza njega slijedi Snapchat kod kojeg je najveći problem što se korisnici osjećaju zlostavljani ili zanemareni od vršnjaka.

YouTube se, međutim, smatra platformom koja najviše promovira pozitivne osobine kao što su izražavanje kreativnosti i davanje emocionalne podrške mladim ljudima, ali je istovremeno odgovoran za najveći gubitak sna.

Najpopularnije mreže, Facebook i Twitter, ostvarili su podjednake rezultate. Dobili su plus za pozitivno izražavanje kreativnosti i izgradnju mreže prijatelja, ali i minuse zbog velikog broja vršnjačkog zlostavljanja i depresije, prenosi Zimo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije