Hakeri pomogli nesavjesnim vozačima da ne plate kazne za prebrzu vožnju

Srna
Hakeri pomogli nesavjesnim vozačima da ne plate kazne za prebrzu vožnju
Pixabay / Ilustracija
Hakeri koji stoje za opasnog kompjuterskog virusa "WannaCry" nenamjerno su pomogli australijskim vozačima da ne plate kazne za prebrzu vožnju.

Ovim virusom bilo je zaraženo 55 saobraćajnih kamera u gradskom jezgru Melbourna nakon što je jedan radnik servisa 6. juna slučajno aploudovao zlonamjerni softver u mrežu za kamere sa USB uređaja.

Australijska policija morala je da poništi 590 kazni za prekoračenje brzine i prolazak na crveno svjetlo, iako vjeruje da su one izdate na osnovu ispravnih podataka, prenio je BBC.

"Poništio sam kazne jer smatram da je važno da javnost vjeruje u sistem 100 posto", izjavio je vršilac dužnosti policijskog komesara Ross Genter.

Policija je detektovala virus prošle sedmice, nakon što je uočeno da se kamere resetuju češće nego što je to uobičajeno.

Virus "WannaCry" zarazio je kompjuterske sisteme u 150 zemalja u maju.

Među pogođenim organizacijama bili su britanski zdravstveni sistem, američki logistički gigant "FedEx" i rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije