Android ponovo na udaru: Novi virus zabrinuo stručnjake

Radiosarajevo.ba
Android ponovo na udaru: Novi virus zabrinuo stručnjake
Gotovo da ne prođe dan u kojem se ne otkrije neka nova verzija malwarea, spywarea ili druge vrste virusa, koji prijete operativnim sistemima uređaja koje svakodnevno koristimo.

Najviše je na udaru Googleov operativni sistem Android, jer je riječ o takozvanom Open source operativnom sistemu, odnosno, onom koji dozvoljava korisnike da samostalno upravljaju brojnim opcijama.

Posljednjih nekoliko dana sigurnosni stručnjaci ponovo su počeli izdavati upozorenja o opasnoj vrsti virusa koji se širi kroz internet prostranstva.

Kompanija Trend Micro  objavila je kako je riječ o novom Android malwareu nazvanom GhostCtrl, a pojavile su se čak tri verije ovog opasnog virusa.

Opcije kamufliranja ovog virusa unutar sistema zabrinule su i stručnjake kompanije Trend Micro, koja je iznimno cijenjena i uspješna upravo na području sigurnosti računara i mobilnih operativnih sistema.

GhostCtrl je vrlo je opasan i može se u sistem "uvući", pod krinkom instalacije popularnih aplikacija, nakon čega hakeri imaju mogućnost da preuzmu potpunu kontrolu nad uređajem, a da korisnik nema nikakvih saznanja o tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije