Revolucija u prijevozu: 150 km za samo 12 minuta

Radiosarajevo.ba
Revolucija u prijevozu: 150 km za samo 12 minuta
Hyperloop One je revolucionarna putnička mreža koja bi mogla smanjiti vrijeme putovanja iz Dubaija do Abu Dabija na 12 minuta.

Riječ je o kapsulama za putovanje koje bi trebala biti kreirana u nekoliko različitih verzija. 

Prošlog mjeseca Hyperloop One dobio je veliku investiciju kako bi futurističku viziju putovanja Elona Muska doveo u Dubai

Otkriven je novi sistem koji pokazuje kako bi izgledala vožnja Hyperloopom i potpisan je dogovor za realizaciju ovog velikog projekta. 

"Potpisali smo ugovor s RTA Dubai da ćemo zajedno uvoditi putničku i teretnu Hyperloop mrežu u Duabiju i između Dubaija i Abu Dabija, ali i drugih gradova. To bi moglo smanjiti vrijeme putovanja od Duabija do Abu Dabija na 12 minuta", kazali su iz Hyperloop One kompanije. 

Hyperloopom će se iz Dubaija u Rijad stići za 48, Dohu 23, u Muskat za 27 minuta. Putnici i teret nalazit će se u kapsulama koje dostižu brzinu i do vrtoglavih 1.100 kilometara na sat.

Hyperloop je ideja Elona Muska, osnivača Tesla Motorsa, PayPala i kompanije SpaceX koja se bavi istraživanjem svemira. Musk je koncept za Hyperloop predstavio 2013. godine, ali više nije direktno uključen u njegov razvoj. Hyperloop One dizajnirala je danska kompanije BIG, a osim njih istu tehnologiju razvija i Hyperloop Transport Technologies koja trenutno gradi stazu u Kaliforniji i pregovara o izgradnji Hyperloopa između Budimpešte, Beča i Bratislave.

Pogledajte kako će funkcionirati Hyperloop: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije