10 trikova kako da spasite telefon koji vam je upao u vodu

Radiosarajevo.ba
10 trikova kako da spasite telefon koji vam je upao u vodu
Ako je mobitel mokar, ne paničite već djelujte brzo.

Bright Side otkriva deset trikova koji će vam pomoći kako da spasite telefon koji je prethodno upao u vodu.

Izvadi mobitel iz vode što je prije moguće. Plastika koja prekriva mobitel je poprilično tijesna i neprobojna, ali voda svejedno može ući u manje od 30 sekundi. Uzmite svoj mobitel što je prije moguće i nemojte ga pokušavati upaliti, jer je moguće da se dogodi kratak spoj. Ako ti je mobtel pao u vodu, pretpostavka je da mu je potrebno temeljito sušenje, bez obzira da li je upaljen ili ne.

Ne paničariti. Vaš mobitel najvjerojatnije neće biti previše oštećen ako ga izvadite iz vode što prije. Duži period pod vodom je teže za sanirati, ali vrijedi isprobati sljedeće trikove čak i ako vam se to dogodi.

Izvaditi bateriju. Ovo je jedan od najvažnijih koraka. Ne razmišljajte previše o tome: voda i struja nisu dobar par. Prekidanje dovoda električne energije u vaš mobitel je presudan i prvi korak u pokušaju spašavanja. Mnogi sklopovi unutar mobitela će preživjeti potapljanje u vodu, ali samo ako nisu spojeni na izvor struje.

Izvaditi SIM karticu. Dosta dragocjenih podataka se nalazi na samoj SIM kartici. Za mnoge ljude, spašavanje SIM kartice je bitnije od spašavanja samog mobitela. SIM kartice podnose vodu relativno dobro, ali slijedeći koraci koji ćeš poduzeti za spašavanje mobitela bi je mogli oštetiti, pa ju je najbolje odmah izvaditi. Obrišite ju suhom krpom ili maramicom i ostavite na suhom mjestu.

Ukloniti sve poklopce i konektore koje možete izvaditi. Pokušajte napraviti što je više moguće otvorenih praznina, proreza i procjepa na telefonu.

Počnite sa sušenjem mobitela. Ako je unutar aparata ostala samo jedna kap vode, može vam upropastiti telefon koroziranjem i stvaranjem kratkog spoja. Pokušajte obrisati što više vode možete kako ne bi ušla još dublje u telefon.

Koristiti usisavač. Uklonite preostalu vlagu iz unutrašnjosti telefona držeći cijev usisavača na dijelovima mobitela. Što duže usisavaš vlagu iz raznih dijelova mobitela, to bolje. Ovo je najbrži mogući trik, i vaš mobitel bi mogao proraditi nakon 30 minuta. Međutim, osim ako je izlaganje mobitela vodi bilo jako kratkone preporučuje se pokušaj paljenja mobitela u tako kratkom roku. Budite oprezni da ne držite cijev usisavača preblizu aparatu, jer se može stvoriti statički elektricitet, što je za mobitel još pogubnije od vode. Da, mokar mobitel nije najgora stvar! 

Koristiti rižu. Stavljanjem mobitela zajedno sa suhom nekuhanom rižom preko noći će izvući ostatke skrivene vlage unutar aparata.

Nakon što ste izvadili mobitel iz riže, ostavite ga na suhim papirnatim ubrusima. Ovo će pomoći i izvući još više vlage iz unutrašnjosti telefona. Zapamtite da je cilj izvući što više vlage.

Testirajte telefon. Nakon što ste čekali minimalno 24 sata ili duže, provjerite da je sve na mobitelu suho i čisto. Vratite bateriju i pokušajte upaliti mobitel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije