Zbog četničkih pjesama otkazan koncert Miroslava Ilića u Sarajevu

E. H.
Zbog četničkih pjesama otkazan koncert Miroslava Ilića u Sarajevu
Screenshot / YouTube
Iako je najavljeno da će sarajevska Skenderija 18. februara biti domaćin velikog spektakla, tačnije koncerta Miroslava Ilića, zbog skandala koji je ovih dana izazvao veliki bijes javnost, a u čijem epicentru se našao Ilić, ovaj koncert je otkazan.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio producent ovog koncerta Faruk Drina, koji se javnosti obratio i prigodnim saopćenjem, u kojem navodi sve detalje otkazivanja koncerta.

Cijela priča počela je kada se na društvenim mrežama pojavio snimak s manifestacije "Kupusijada", a koja je 2015. godine održana u Mrčajevcima, rodnom mjestu Miroslava Ilića, na kojoj je dotični muzičar pjevao pjesmu u kojoj se veliča četnički vojvoda Draža Mihailović i brojni drugi četnički simboli. Riječ je o pjesmi Morem plovi jedna barka, a sve to izazvalo je buru protesta na društvenim mrežama, zbog čega je organizator odlučio odustati od održavanja ovog koncerta.

"U ime organizatora koncerta agencije Beralmusic iz Tuzle i agencije Of sound International iz Sarajeva, obavještavamo javnost da je koncert definitivno OTKAZAN. Razlog otkazivanja je formalno-pravne prirode, jer se radi o povredama odredbi ugovora o poslovnoj saradnji od Miroslava Ilića, koji je i potpisnik ugovora", stoji u saopćenju koje nam je proslijedio Faruk Drina.

Organizatori se pozivaju na član 4. ugovora koji je potpisan, a u kojem stoji da se "izvođač obavezuje da neće javno iznositi svoje političke, nacionalne i religiozne stavove".

"S obzirom na to da je kršenje ugovornih odredbi takvog karaktera, da bi se održavanjem koncerta, prema našoj procjeni, moglo povrijediti dostojanstvo i osjećanja većine građana Sarajeva i BiH, a možda ugroziti i sigurnosna situacija u gradu, odlučili smo se za otkazivanje. Naglašavamo da prethodno nismo imali bilo kakav nagovještaj niti saznanja da bi Miroslav Ilić svojim bivšim i sadašnjim postupanjem mogao ugroziti održavanje slavljeničkog koncerta", zaključuje se u saopćenju, u kojem se organizatori izvinjavaju medijskim partnerima, sponzorima i svim drugima koji su, na bilo koji način, oštećeni otkazivanjem koncerta.

Dodaje se, na kraju, da će svi kupci ulaznica odmah moći izvršiti povrat novca na mjestima i na način na koji su obavili kupovinu karata, direktno na biljetarnicama ili putem interneta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije