Umrla novinarka koja je prva objavila vijest o početku Drugog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Umrla novinarka koja je prva objavila vijest o početku Drugog svjetskog rata
The Washington Post / Clare Hollingworth
Britanska novinarka Clare Hollingworth, poznata kao prva ratna novinarka koja je objavila vijest o početku Drugog svjetskog rata, umrla je u 105. godini.

Hollingworth je umrla u utorak u Hong Kongu, a njenu smrt potvrdio je Klub stranih dopisnika Hong Konga.

Britanska novinarka provela je karijeru izještavajući u britanskim novinama o najvećim svjetskim sukobima. 

Kao početnicu 1939. godine ju je Daily Telegraph poslao u Poljsku da izještava o situaciji u tom dijelu Evrope, piše The Washington Post.

Jednom prilikom je pozajmila diplomatsko vozilo i odvezla se do teritorije pod kontrolom Nijemaca, gdje je vidjela tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Kada su nacisti započeli invaziju na Poljsku nekoliko dana kasnije, Hollingwolth je nazvala britansku ambasadu u Varšavi i novine za koje je radila da ih obavijesti da je rat počeo. 

Kako je kazala, morala je držati slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke njemačkih snaga i uvjerila ambasadu da govori istinu.

Hollingworth je posljednje četiri decenije živjela u Hong Kongu, nakon što je sedamdesetih godina prošlog vijeka radila u Pekingu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije