Legendarni Prince pronađen mrtav

Radiosarajevo.ba
Legendarni Prince pronađen mrtav
0 / Prince, FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Svjetska muzička javnost ostala je bez istinskog velikana

Svjetska muzička javnost ostala je bez istinskog velikana.

Legendarni muzičar Prince, iznenada je preminuo u 57. godini života.

Kako javljaju svjetski mediji, pronašli su ga mrtvog na imanju Paisley Park u Minesoti, nakon što je prije sedam dana imao ozbiljne zdravstvene komplikacije. Njegov privatni avion je tada morao prinudno sletjeti zbog zdravstvenih poteškoća muzičke legende. Saopćeno je da se radilo o teškom obliku gripe. 

Bio je istinski nastavljač onoga što je u razvoju električne gitare započeo Jimmy Hendrix, ali ipak po svom muzičkom stilu bio je potpuno originalan i svoj. 

To je nagovijestio već početkom osamdesetih, albumom 1999. a posebno planetarnim hitom - Purple Rain koji je objavio 1984. godine sa svojim bandon Revolution. Ova pjesma je bila prekretnica u njegovoj karijeri koja od tog trenutka postaje globalna.

Ostat će zapamćen po svom osobenom sould-funk stilu kojeg je vješto utkao u savremenije žanrove.

Kapriciozan i neuhvatljiv, u nekoliko navrata je mijenjao umjetnička imena, čak se jedno vrijeme potpisivao samo simbolom, ali ostat će zapamćen pod umjetničkim imenom Prince, jer on je uistinu bio princ novog zvuka u koji je utkao sve najbolje od svojih prethodnika.

Prince Rogers Nelson

Prince Rogers Nelson rođen je 7. juna 1958. u Minneapolisu. Bio je jedan je od najznačajnijih i najcjenjenijih muzičara osamdesetih godina, veliki kompozitor, pjevač, producent i gitarista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije