Preminuo Dick Gregory, američki komičar i aktivista za građanska prava

Radiosarajevo.ba
Preminuo Dick Gregory, američki komičar i aktivista za građanska prava
Foto: EPA / Dick Gregory
Američki komičar i aktivista za građanska prava Dick Gregory preminuo je u 84. godini, saopćila je njegova porodica, prenosi BBC.

Gregory je preminuo u bolnici u Washingtonu, nakon što je primljen s neotkrivenom bolesti. Porodica je vijest o svojoj ogromnoj tugi podijelila na društvenim medijima u subotu.

Od 1960-ih, Gregory se rugao rasizmu u svojim svakodnevnim navikama. Bio je među prvim američkim crnim komičarem koji je redovno imao nastupe pred bijecima.

"Ogromna tuga je što Gregoryjeva porodica potvrđuje da je njihov otac, legenda komedije i aktivista za građanska prava, gospodin Dick Gregory večeras preselio, napisao je njegov sin Christian na Instagramu.

Dodao je da porodica cijeni svu podršku i ljubav, ali je zatražio da se njihova privatnost poštuje, u ovom kako je naveo, za njih teškom periodu. Američki aktivista za građanska prava Jesse Jackson odao je počast Gregoryju na Twitteru.

Gregory je također bio uključen u brojne aktivnosti građanskih prava tokom '60-ih godina. On je vodio kampanju protiv Vijetnamskog rata i njegovi protesti često su uključivali štrajk glađu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije