Genijalni negativac: Christoph Waltz napunio 60 godina

Radiosarajevo.ba
Genijalni negativac: Christoph Waltz napunio 60 godina
/ Foto: The Weinstein Company
Svojataju ga Nijemci i Austrijaci, ima i slovenske krvi po majci Elizabet Urbančič.

Dolazi iz umjetničke porodice - oba roditelja su bili kostimografi, baka glumila u Burgteatru…

Christoph Waltz, dvostruki "oskarovac", najbolji svjetski negativac koji je 4. oktobra napunio 60 godina.

Svoj trenutak slave čekao je pola stoljeća. Nakon što je diplomirao glumu na Univerzitetu u Beču i Institutu za teatar i film Lee Strasberg u New Yorku, Waltz se 30-ak godina morao zadovoljiti ulogama u televizijskim serijama. 

Preokret se desio 2009. godine kada mu je Quentin Tarantino dao ulogu u filmu Nemilosrdni gadovi (Inglourious Basterds). Osim što je za ulogu SS-Standartenführera Hansa Lande dobio Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA Waltz je pokazao kakav se potencijal u njemu krije, pogotovo ako treba glumiti negativce. 

Tri godine kasnije, tandem Tarantino-Waltz opet surađuje u špageti-vesternu Odbjegli Django (Django Unchained) i opet je do oskara došao glumac rođen 1956. u Beču.

Waltz briljira u ulogama negativaca, toliko da njegovi likovi postaju simpatični publici. Roman Polanski, Tim Burton, Terry Gilliam, Sam Mendes, svi oni su radili s austrijsko-njemačkom zvijezdom, i imaju samo riječi hvale za Christopha Waltza.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije