Odlazak legende: Umro je Leonard Cohen

Radiosarajevo.ba
Odlazak legende: Umro je Leonard Cohen
EPA / Leonard Cohen
Leonard Cohen, slavni pjevač, muzičar i pisac, čija je karijera trajala dulje od 50 godina, preminuo je u 82. godini.

Kako javlja magazin RollingStone, njegovu smrt potvrdili su iz Sony Musica. „S velikom tugom javljamo da je legendarni pjesnik, pisac i umjetnik Leonard Cohen preminuo“, navodi se u saopćenju. „Izgubili smo jednog od najpoštovanijih i najplodnijih vizionara u muzici. Memorijalni skup održat će se u Los Angelesu, a obitelj moli da poštujete njihovu privatnost dok tuguju za Cohenom.“

Uzrok smrti nije saopćen.

 „Moj otac je preminuo, u miru svog doma u Los Angelesu, s mišlju da je završio, kako je mislio, jedan od svojih najboljih albuma“, saopćio je njegov sin Adam za RollingStone. „Pisao je sve do posljednjeg trenutka, s jedinstvenim osjećajem za humor.“

Oglasio se i njegov menadžer Robert Kory, koji je poručio kako će Cohenova kreativnost, uvid i nevjerovatna iskrenost, njegov glas svijetu itekako nedostajati: „Bio sam blagoslovljen što sam ga zvao prijateljem i to što sam radio s ovom umjetničkom dušom iz prve ruke, bila je privilegija i veliki dar. Ostavio je iza sebe naslijeđe koje će donijeti inspiraciju i ozdravljenje generacijama koje dolaze“.

Cohen je bio mračna eminencija u malom panteonu izrazito utjecajnih muzičara koji su izrasli šezdesetih i ranih sedamdesetih. Samo je Bob Dylan imao veći utjecaj iz ove generacije, a s njegovom poezijom mogli su se mjeriti još samo Paul Simon i Joni Mitchell. Cohenov nezaboravni glas, zvuci njegove gitare i horski bek vokali kreirali su pjesme koje su govorili o ljubavi i mržnji, o seksu i spiritualnosti, ratu i miru, uzvišenju i depresiji. Njegov posljednji album You Want It Darker izašao je ranije ove godine.

„Nikad nisam razmišljao o tome da će doći kraj“, kazao je Cohen 1992.

Leonard Cohen rođen u Montrealu 1934, bio je kanadski muzičar i pjesnik. Svijet će ga upamtiti po pjesništvu, muzici koju je sam komponirao, ali i po cover verzijama svojih pjesama, koje su također hitovi savremene pop muzike. Leonard Norman Cohen bio je rođen u židovskoj obitelji u predgrađu Montreala. Ostao je sa devet godina bez oca, inžinjera posjednika tekstilne fabrike. S trinaest godina Leonard počinje s učenjem gitare, da bi zaljubljen u jednu djevojku pokazao svoju ljubav, a već sa sedamnaest godina svira kao student na McGill univerzitetu, u tročlanoj grupi Buckskin Boys.

Osim muzike, Cohen se još za vrijeme studija posvećuje pisanju i 1956. objavljuje zbirku priča pod naslovom Let Us Compare Mythologies; 1961. godine objavljuje drugu knjigu The Spice-Box Of Earth, te s tim dobro zarađuje što mu omogućava putovanja po Evropi, gdje živi nekoliko godina, na grčkom ostrvu Hydra. Tu objavljuje svoja dva romana The Favourite Game (1963.) i Beautiful Losers (1966), kao i kontroverznu zbirku priča Flowers for Hitler (1964).

Godine 1967. vraća se u Ameriku i počinje karijeru kao pjevač. Susreće se s Judy Collins. koja s uspjehom izvodi njegove pjesme, kao Suzanne. Stanujući u Chelsea hotelu, stjecištu umjetnika tog vremena, piše jedan od najvećih hitova Chelsea Hotel No. 2, pjesmu o vezi s američkom pjevačicom Janis Joplin, te ime hotela postaje simbol njegove umjetnosti.

Godine 1985. Arsen Dedić je objavio album Kantautor s prepjevima svojih omiljenih kantautora, uvrstivši i Cohenovu pjesmu Seems So Long Ago, Nancy, pod naslovom To sve je davno sad. Ibrica Jusić snimio je 1999. album Hazarder: A tribute to Leonard Cohen, s dvanaest Cohenovih pjesama.

Cohena je kao uzor navodio i Branimir Štulić, koji je na samostalnom albumu Sevdah za Paulu Horvat obradio, u svojem prepjevu, Cohenov hit The Partisan, pjesmu koju Cohen nije napisao, ali ju je popularizirao svojim drugim albumom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije