Taj Mahal - najljepša građevina na svijetu zavijena velom tajni

Radiosarajevo.ba
Taj Mahal - najljepša građevina na svijetu zavijena velom tajni
Wikipedia / Taj Mahal
Čak i ako niste bili u Indiji, a takvih nas je većina, znate da je Taj Mahal najznačajnija znamenitost ove zemlje, i jedna od najljepših građevina na svijetu.

Izgrađen je u ime vječne ljubavi,  između 1631. i 1654. godine, a na njegovom podizanju učestvovalo je 22.000 ljudi.

Ovaj elegantni hram boje slonovače podigao je šah Jahan za svoju omiljenu ženu koja je bila poznata pod imenom  Mumtaz Mahal. Ona je umrla nakon rođenja svog 14. djeteta, pa je šah naredio da se iznad njenog groba sagradi grobnica kakvu svijet nije vidio.

Uprkos tome što je danas čuven širom sveta, veći dio hstorije Tadž Mahala i dalje je obavijen velom tajne. 

Unutar Tadž Mahala, grobovi (kenotafi) napravljeni u čast Mumtaz Mahal i šaha Jahana postavljeni su u osmostranu odaju ukrašenu poludragim kamenjem. Ali ovi predivni spomenici su samo za prikazivanje jer su grobovi prazni. Sarkofazi u kojima počivaju tijela supružnika nalaze se u prostoriji ispod.

Minareti koji okružuju  mauzolej izgledaju savršeno uspravno, ali su zapravo malo nagnuti prema vani. To je urađeno iz dva razloga: radi estetike ali i preventive- Naime, u slučaju zemljotresa, stubovi bi se srušili dalje od srca mauzoleja.

Prema čuvenoj legendi, šah Jahan je očajnički želio da Taj Mahal  bude remek-djelo kakvog nema nigdje na svijetu. Da bi osigurao da se ništa slično ne izgradi, navodno je naredio da se odsijeku ruke i iskopaju oči zanatlijama i majstorima koji su radili na njemu. Uprkos tome što je ova verzija događaja naširoko rasprostranjena, historičari nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potkrepili tvrdnje ove priče.

Jedna od čari Taj Mahala je da konstantno mijenja nijanse. Od zore do sumraka, sunce transformiše mauzolej. U zoru izgleda kao da ima biserno sivu i blijedo roza boju, blještavo bijelu u podne, a narandžasto-bronzanu kada sunce zađe. U večernjim satima poprima plavkastu nijansu.

Neka istraživanja navode da je, kao vođa, šah Jahan bio više nemilosrdan nego romantičan. Pojedini tumače da je besprijekorna simetrija simbol apsolutne moći. Veličanstvenost i ekstravagancija (kristali, mermer, tirkiz) Taj Mahala donijeli su veliku slavu i moć Jahanu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije