Sve Titove pjesme: Kako su to radili Čola, Balašević, Neda Ukraden, Brena i Miroslav...

Radiosarajevo.ba
Sve Titove pjesme: Kako su to radili Čola, Balašević, Neda Ukraden, Brena i Miroslav...
Arhiv / Josip Broz Tito
Josip Broz Tito bio je prvi predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Narod ga je obožavao, a za sve to vrijeme u njegovu čast nastale su brojne pjesme.

Njih su izvodile neke od najvećih pjevačkih zvijezda tadašnje Jugoslavije.

U to vreme bilo je sasvim normalno posvećivati pjesmu Titu, a da vas pritom niko ne ismijava, makar ne javno.

Možda jedna od najpoznatijih pesama, jeste ona koju je otpevao Zdravko Čolić, “Druže Tito mi ti se kunemo” koja je postala još veći hit nakon Titove smrti.

Sve te pjesme najviše su bile slušane 25. maja kada se obilježavao Dan Mladosti, a Telegraf je odlučio da nas podseti na neke od najslušanijih pjesama koje su pevane u Titovu čast.

Zdravko Čolić – “Druže Tito mi ti se kunemo”

Pjesma koju je komponovao Đorđe Novković, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. godine i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodana je u više od 300 hiljada primjeraka.

Neda Ukraden – “Ide Tito”

Neda i danas rado priča o svojim iskustvima s Titom ističući da je Tito bio jednostavan i pristojan čovjek, ali da joj se nisu svidjeli ljudi kojima se okružio.

Lepa Brena i Miroslav Ilić – “Živela Jugoslavija”

Neki je nazivaju “posljednjim bedemom bratstva i jedinstva” i “simbolom epohe jugoslovenstva”, što je po mnogima Lepa Brena i bila.

Iako su je isprva doživljavali kao osobu s margine i nekog ko je doneo šund na muzičku scenu, s vremenom se pretvorila u nešto potpuno drugačije i postala jugoslavenska pop ikona čija je lista dostignuća, čak i u izuzetno kratkim verzijama, djelovala više nego impresivno.

Đorđe Balašević i Rani mraz – “Računajte na nas”

 

Teška industrija – “Pesma o Titu”

Srebrna krila – “Živi Tito”

Vlado Kalember također je pjevao o Titu, a jugoslavenski miljenik ženske publike otpjevao je “Živi Tito”.

Zlatko Pejaković – “Digni svoju ruku druže”

Novi Fosili – “Balada za Starog”

Oliver Dragojević – “Zagorje zdravo”

Bisera Veletanlić – “Informbiro”

Indexi – “Tito posle Tita”

Ne zaboravimo i Dado Topić “Prolog”, Rezonansa “Joža”, Meri Cetinić “Poziv na borbu”, Suncokret “Reč Titova”, Gazmend Pallaska “Tito tri here hero”, Miladin Šobić “Dok zbori Tito”, Dušan Prelević “Mi smo ponos druga Tita”, Generacija 5 “Po Titu se vek poznaje” i mnoge druge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije