"Prljavi ples": Skrivena poruka filma koju su rijetki primijetili

Radiosarajevo.ba
"Prljavi ples": Skrivena poruka filma koju su rijetki primijetili
Znate li da je prošlo 30 godina od prvog prikazivanja filma "Prljavi ples"?

Nekima je to najromantičniji film svim vremena, dok je za druge još jedan sladunjavi "chick flick". No, znate li da on krije jednu zanimljivu tajnu?

Scenaristica filma Eleanor Bergstein je otkrila kako je ključni pokretač radnje Prljavog plesa – ilegalni pobačaj.

Radnja filma smještena je u 1963. godinu. Obitelj Houseman odlazi na odmor u jedno ljetovalište. Frances Baby Houseman (Jennifer Grey) tamo se upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju. Kada plesačica Penny (Cynthia Rhodes) zbog neočekivane trudnoće odluči otići na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Baby je zamjenjuje i s njezinim partnerom Johnnyjem (Patrick Swayze) uči koreografiju koju moraju izvesti na jednom nastupu. Penny naposljetku završava u rukama nestručnog muškarca koji izvodi pobačaj u nehigijenskim uvjetima zbog čega njezin život dolazi u opasnost, ali spašava je dr. Houseman (Jerry Orbach).

Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Eleanor Bergstein da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsjetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uvjetima.

"Netom prije početka prikazivanja jedan nacionalni sponzor vidio je film i tražio da se pobačaj izbaci iz njega. Film je već bio gotov, a studio me tražio da napravim tu promjenu. Nisam to mogla napraviti jer ako nema pobačaja u filmu, onda Baby nema razloga za učenje plesa i zaljubljivanje u Johnnyja pa se cijela priča raspada. Neki su komentirali kako je priča o pobačaju malo smiješna jer je tada bila 1987. godina i na snazi je bila odluka 'Roe v. Wade', ali ja bih na to odgovorila da 1963. to nije bila smiješna priča. Naravno, sada znamo da 'Roe v. Wade' visi o niti, kazala je Eleanor, piše Womans Day.

Odluka koju spominje donio je 1973. godine američki Vrhovni sud i njome je legaliziran pobačaj u SAD-u, a žene su dobile pravo na pobačaj u sigurnim uvjetima koji štite njezino zdravlje. Politički analitičari procjenjuju da će zbog snažnih konzervativnih utjecaja u svojim redovima Donald Trump uskoro inicirati ukidanje te važne odluke.

Bergstein je istraživala filmove koji se bave pobačajima i ustanovila da rijetko koji završava prekidom neželjene trudnoće .

"Ispostavilo se da su radikalni feministički filmovi o neželjenim trudnoćama završili odlukom žene da zadrži dijete. U posljednjih 30 godina nije bilo legalnih pobačaja na filmu. Nitko nije bio više iznenađen zbog toga nego ja. Mi smo ga stavili u svoj film i tako otvorili vrata", zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije