Počinje 70. filmski festival: Almodovar i Smith pozirali fotoreporterima

Anadolija
Počinje 70. filmski festival: Almodovar i Smith pozirali fotoreporterima
Uz maksimalne mjere sigurnosti, večeras će prikazivanjem filma Ismael's Ghosts francuskog reditelja Arnauda Desplechina početi 70. Filmski festival u francuskom Cannesu.

Tim povodom predsjednik ovogodišnjeg žirija španski reditelj Pedro Almodovar, zatim glumci Will Smith i Jessica Chastain i drugi članovi žirija, pozirali su fotoreporterima. 

Grad je ukrašen posterima te su postavljene i bine na kojima će biti održane aktivnosti tokom jedne od najprestižnijih filmskih smotri u svijetu, koja traje do 28. maja. U okolini bulevara Croisette kuda će prolaziti filmske ekipe iz sigurnosnih razloga postavljena je željezna ograda.

Slavna italijanska glumica Monica Bellucci ove će godine, drugi put nakon 2003., biti voditeljica svečanosti otvaranja i zatvaranja Filmskog festivala u Cannesu.

U žiriju ovogodišnjeg festivala nalazi se i njemačka rediteljica Maren Ade, kineska glumica Fan Bingbing, francuska glumica, scenaristica i pjevačica Agnes Jaoui, zatim južnokorejski reditelj Park Chan-wook, italijanski reditelj Paolo Sorrentino i francuski kompozitor Gabriel Yared.

Za prestižnu Zlatnu palmu takmiči se 18 filmova među kojima se nalazi i The Meyerowitz Stories američkog reditelja Noaha Baumbacha, Loveless ruskog režisera Andreja Zvjaginceva, Okja reditelja Bong Joon-Hoa, 120 beats per minute Robina Campilla, kao i You Were Never Really Here Lynne Ramsayja.

Sve pripreme su završene, a ovogodišnji festival će biti održan pod visokim sigurnosnim mjerama. Zabranjeni su i letovi iznad grada, a oko najprometnije ulice Croisette postavljeno je oko 400 betonskih saksija radi prevencije od bilo kakvog napada uz pomoć vozila.

Na nekim područjima su postavljeni i snajperisti. Tokom festivala angažovano je oko 700 članova obezbjeđenja i prvi put su lokalni policajci dobili oružje.

Vojska je preuzela obezbjeđivanje željezničke stanice Cannes i aerodroma Nice. Konstantno će biti praćena i situacija na 550 nadzornih kamera.

Za festival je akreditovano više od 40.000 osoba, a očekuje se da će festival tokom 12 dana posjetiti oko 200.000 osoba.

 

U Francuskoj je u terorističkim napadima u posljednje dvije godine poginulo više od 230 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije