Ove kultne pjesme skrivaju istinite priče

Radiosarajevo.ba
Ove kultne pjesme skrivaju istinite priče
Arhiv / Indexi
Tekstopisci inspiraciju često pronalaze i u stvarnome životu - a ove istinite pjesme su bile pravi hitovi.

Ovo su neke od pjesama koje su zasnovane na istinitim pričama o ljubavi, gubicima i sudbini.

One i danas spadaju u naromantičnije pjesme, kojima se uvijek rado vraćamo.

INDEXI: BACILA JE SVE NIZ RIJEKU

Ova slavna balada govori o velikoj ljubavi frontmena Davorina Popovića, javnosti nepoznate djevojke iz Sarajeva. Njihova ljubavna veza je bila ozbiljna, ali dogodilo se dijete koje nisu planirali. Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama poslije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno. 

 

PRLJAVO KAZALIŠTE: TU NOĆ KAD SI SE UDAVALA

Prema priči, Jasenko Houra iz slavnog benda imao je djevojku koju je jako volio. Budući da je morao da ide da odsluži vojni rok, pitao ju je hoće li mu biti vijerna i čekati ga, na šta je ona pozitivno odgovorila. Ali, nakon što se vratio, njegova draga je već spremala svadbu, ali s drugim. 

 

 BORIS NOVKOVIĆ: TAMARA

Ko mi tebe uze Tamara - bio je vapaj pjevača Borisa Novkovića, koji nije konkretno patio za Tamarom, ali se saosjećao s bolom prijatelja koji je volio Tamaru. Njihova veza se prekinula i on je neizmjerno patio za njom. Prema riječima samog pjevača, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu. 

ZDRAVKO ČOLIĆ: ONA SPAVA

Ova pjesma navodno opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su htjeli da je siluju. Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu. Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savjest. Nisu željeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija - kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizirane i demonstracije jer je cijeli slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije