Na današnji dan prije 40 godina umro je Kralj rock and rolla

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 40 godina umro je Kralj rock and rolla
Foto: EPA / Elvis Presley
Tog 16. augusta 1977. trebao je odletjeti iz Memphisa na još jednu turneju.

 No, Elvis Presley je proživljavao teške trenutke. Konzumiranje droge uzimalo je sve veći danak: Kralj rock and rolla patio je od glaukoma oka, povišenog krvnog pritiska, oštećenja jetre...

Vjerenica Ginger Alden pronalazi ga u besvjesnom stanju na podu kupaonice. Pokušaji oživljavanja bili su neuspješni: U 15.30 sati u bolnici Baptist Memorial Hospital u Memphisu umro je Kralj.

elvispresley_EPA (3).jpg - undefined

Foto: EPA

Nikad smrt nekog muzičara nije izazvala takvu tugu. 

Jer, Elvis Aron Presley još za života je postao legenda i neokrunjeni Kralj rock 'n' rolla. Rođen 8. januara 1935. u Memphisu, počeo je javno pjevati već s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu.

Pet godina kasnije napustio je školu i poželio raditi kao portir u kinu i vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, ubrzo i prvu ploču (1954).

Uspon Elvisa Presleya počinje sredinom 50-tih godina hitovima That's All Right Mama i Heartbreak Hotel. U periodu od 1960. do 1975. godine izdao je 52 ploče i prodao oko 600 miliona nosača zvuka.

elvis_presley_EPA (8).jpg - undefined

Foto: EPA

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom Voli me nježno. Iako je uglavnom igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, naslovne pjesme su skoro redovno postajale hit.

Stoga ne čudi da je u periodu od 1957. do 1966. godine Presley bio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U aprilu 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: U 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije