Murakami ovogodišnji dobitnik Andersenove nagrade za književnost

Anadolija
Murakami ovogodišnji dobitnik Andersenove nagrade za književnost
EPA / Haruki Murakami
Istaknuti japanski pisac i prevodilac Haruki Murakami dobitnik je ovogodišnje Hans Christian Andersenove nagrade za književnost.

Novinska agencija Kyodo javlja kako je 67-godišnjem Murakamiju nagrada uručena u nedjelju na ceremoniji u Odenseu, u Danskoj.

Murakami je tokom obraćanja na svečanoj ceremoniji akcenat stavio na kesonofobiju.

“Koliko podizali visoke zidove, činili nasilje nad strancima i pisali historiju na način koji nama odgovara, toliko sebi nanosimo štete”, poručio je Marukami koji je rekao kako čovjek treba strpljivo živjeti s sjenom.

Prema njegovim riječima tamnu stranu unutrašnjeg svijeta treba držati pod kontrolom, inače će ona ojačati.

Hans Christian Andersenovu nagradu dodjeljuje Međunarodno vijeće za dječju knjigu. To je jedna od najvažnijih nagrada koja se dodjeljuje piscima dječije književnosti.

 Japanski književnik dobio je nagradu u iznosu od 75.000 dolara. Dobitnicima prestižne nagrade dodjeljuje se i “Medalja Ružno pače”.

Murakami je jedan od najvažnijih japanskih pisaca 20. stoljeća, a njegova djela “1Q84”, “Kafka na žalu” te  “Norveška šuma" prevedeni su na više od 50 jezika.

Poznat po svojim prijevodima s engleskog na japanski jezik, dobitnik je i mnogih prestižnih nagrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije