Hoće li naredni Eurosong biti u Sidneju? Šta kažu eksperti

Radiosarajevo.ba
Hoće li naredni Eurosong biti u Sidneju? Šta kažu eksperti
Pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga, Ukrajinka Jamala, našla se u srijedu popodne na velikim mukama.

Kao bomba je odjeknula informacija koju su plasirali ruski mediji - Jamala je pjesmu 1944 javno izvela prije tačno godinu dana, što se kosi sa strogim pravilima Eurosonga.

Prema propozicijama, pjesme koje se izvode na Eurosongu, ne smiju biti javno izvedene prije određenog datuma koji se postavlja u pravilniku za tu godinu. to obično bude oko 9 mjeseci prije Finala. Za ovogodišnje takmičenje, prelomni datum bio je 1. septembar 2015.

Ruski mediji objavili su krunski dokaz da je pjesma sa kojom je Jamala pobijedila na Eurosongu izvedena na jednom koncertu, a snimak postavljan na YouTube 19. maja 2015. Pjesma je tada imala naslov "Our Crimea" (Naš Krim)

Podsjetimo, upravo iz ovih razloga, godine 1999. je titula pobjednika BH Eurosonga oduzeta hariju Varešanoviću za pjesmu 'Starac i more'. Nakon pobjede, naime, stigle su pritužbe i dokazi da je takva pjesma snimljena ranije u Finskoj, gdje je Hari Varešanović jedno vrijeme živio i stvarao. Nakon ovoga, odlučeno je da te godine BiH predstavlja drugoplasirani, a to je bio Dino Merlin.   

Ako optužbe budu upućene zvanično, može se očekivati da će EBU formirati ekspertnu komisiju koja će utvrditi autentičnost snimka i istovjetnost pjesme koja je izvedena.

"U suštini, neko mora da prijavi kršenje pravila sa dokazom. Prijavu razmatra Referena grupa EBU, ekspertni komitet koji rukovodi svim aspektima organizacije Takmičenja za Pjesmu Evrovizije i ako se ustanovi kršenje pravila, uslijedile bi sankcije. Kako se nikada u 60 godina postojanja nije dogodilo da pobjednička pjesma Evrovizije bude diskvalifikovana zbog kršenja pravila, ne mogu da pretpostavim ishod jer bi se radilo o ogrommoj sramoti.

Pretpostavljam da bi u slučaju diskvalifikacije, pobjednicom bila proglašena drugoplasirana pjesma. To je u ovom slučaju Australija", rekao je u izjavi za Radiosarajevo.ba Dejan Kukrić, dugogodišnji komentator sa Takmičenja za pjesmu Eurovizije i donedavni član Referentne grupe EBU.  

Jamala_19maj.jpg - Hoće li naredni Eurosong biti u Sidneju? Šta kažu eksperti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije