Dudamel, najmlađi dirigent Bečkog koncerta: Sad mogu mirno da umrem

Radiosarajevo.ba
Dudamel, najmlađi dirigent Bečkog koncerta: Sad mogu mirno da umrem
U Beču se danas  održava događaj koji prati više od 50 miliona ljudi širom svijeta.

Najmlađi dirigent tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Bečke Filharmonije Venecuelanac Gustavo Dudamel izjavio je da poslije dirigovanja ovim  događajem "može mirno da umre".

Bečka filharmonija već decenijama održava koncert prvog dana Nove godine i tom prilikom predstavlja publici program iz bogatog repertoara dinastije  Strauss i njenih savremenika. Novogodišnji koncerti su stekli popularnost ne samo u Beču, već i daleko van granica Austrije, pa se u međuvremenu prenose u 90 zemalja svijeta.

Današnjim koncertom ravnat će 35-togodišnji dirigent iz Venecuele, koji je najmlađi dirigent u 75 godina dugoj historiji novogodišnjih koncerata. Inače, Dudamel i Bečka filharmonija već su sarađivali i imali su 46 zajedničkih nastupa. Najavio je da će Novogodišnjem koncertu unijeti malo južnoameričkog duha.

Najavljeni muzički program obuhvatiće dijela Johana Štrausa oca i sina, Franca Lehara, Emila Valdtojfela, Franca fon Zupea, Karla Cirera i Ota Nikolaja.

Prvi novogodišnji koncert održan je 31. decembra 1939. godine pod vođstvom dirigenta Klemensa Krausa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vrijeme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživjeli kao "pravo bečko slavlje". 

Danas je želja filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom svijeta. Dudamel je rekao da izbor njega za dirigenta ovog velikog koncerta vidi kao pokazatelj generaciji mladih da je sve moguće.

Muzičari bečke filharmonije nastupiće ove godine u novoj odjeći koju su dizajnirali Vivienne  Westwood i Andreas Krontaler.

Karte za koncert odavno su rasprodate, ali ako želite kupiti karte za narednu sezonu, one se mogu nabaviti u periodu od 2. januara do 28. februara, a cijena se kreće od 35 do 1.090 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije