Bill Murray dobio prestižnu nagradu

Anadolija
Bill Murray dobio prestižnu nagradu
EPA / Bill Burray
Američki filmski glumac i komičarska ikona Bill Murray (66) dobitnik je prestižne nagrade "Mark Twain za američki humor" (Mark Twain Prize for American Humor) koju u Washingtonu dodjeljuje Centar John Kennedy za scensku umjetnost.

Nagrada "Mark Twain" ustanovljena je 1998. godine, a njome se odlikuju pojedinci za utjecaj u društvu kroz socijalno angažirane komentare i satiru u duhu pisca Marka Twaina.

Neki od prethodnih dobitnika su Richard Pryor, Steve Martin, Whoopi Goldberg, Bily Crystal, Jay Leno, Ellen DeGeneres, kao i prošlogodišnji dobitnik glumac Eddie Murphy.

Murrayju, koji je 19. dobitnik nagrade Mark Twain, nagradu će uručiti legendarni američki televizijski voditelj David Letterman te glumice Emma StoneSigourney Weaver.

Ovogodišnje uručenje nagrade Murrayju izazvalo je veliku pažnju javnosti budući da se radi o glumcu koji se izuzetno rijetko pojavljuje u javnosti te kojeg prati nekoliko glasina. 

Američki glumac slavu je isprva stekao ulogom u kultnoj emisiji "Saturday Night Live", nakon čega je glumio u nizu komedija s početkom '80-tih do kraja '90-tih godina prošlog stoljeća.

Pozitivne komentare kritičara pobrao je ulogom u filmu Izgubljeni u prijevodu za koji je osvojio najviše nagrada u karijeri i priznanje kritičara, osvojio Zlatni globus, nagradu BAFTA te nominaciju za Oscara kao najbolji glavni glumac.

U Hollywoodu je Murray nazvan "neobičnim tipom" zbog glasina o tome kako je propustio mnogo dobrih uloga zbog ljenosti, izgovora za nedolazak na audiciju i nejavljanja na telefon.

Poznat je po tome što nema menadžera, agenta te nikada nije dao intervju u kojem je govorio o privatnom životu. 

Našao se u središtu skandala 2008. godine kada ga je tadašnja supruga Jennifer Butler optužila za zlostavljanje, nemarno ponašanje te ovisnost o marihuani i alkoholu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije