Olimpijada, Jurek, burek

Radiosarajevo.ba
Olimpijada, Jurek, burek


Piše:Elvis J. Kurtovich

U prošlim nastavcima:

Autor je odlučio davati više praktičnih savjeta čitateljima.

Evo nešto iz oblasti popularne medicine.

Šta je hernija, kako se dobije, koje oblike te bolesti razlikujemo i kako živjeti sa hernijom možete pogledati u ovom spotu. Pjesma se zove „Živjeti sa hernijom":

Nakon ovog korisnog edukativnog spota vratimo se davno započetom a slabo nastavljenompisanju autobiografije.

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu je dobra prilika da se kaže nešto o prvoj svjetskoj prezentaciji Novog primitivizma iskazanoj kroz transparent "Volimo Jureka više nego bureka", kojeg su vidjeli milioni ljudi širom svijeta u TV prenosu skijaškog takmičenja.

Evo kako su stajale stvari u mojoj raji tada. Imamo 20-22 godine. Moja grupa je u decembru snimila svoj prvi album i čeka da se odštampa i pojavi u prodaji. Radio emisija "Top lista nadrealista" sada se snima u novom RTV Domu a ne više u Danijela Ozme.

Ko zna strane jezike, kompjutere ili voziti auto uvalio se da nešto honorarno radi za strane ili naše poslodavce.

Evo šta smo mi skontali:

- Napravićemo promociju albuma za novinare baš usred Olimpijade!
- Napravićemo seriju koncerata u nama dostupnoj dvorani – Domu kulture Trasa (danas "Meeting Point")...

Pa ako nas neko primijeti od svjetskih menadžera...:)

Rezultati...

Koncerti su prošli osrednje. Došla uglavnom sarajevska raja, a gosti grada nisu ni čuli za to. Nisu se smjeli lijepiti plakati. Pjevača grupe "Električni orgazam" neko je spuco flašom i koncert je prekinut... Navodno neki pijani stranac je bio krivac...

Promocija je ostala zavijana kao vlak u snijegu iz predhodne kolumne! Zbog velikog snijega avion nije poletio i primjerci LP ploča nisu ni stigli!  Nije nam došao svjetski poznati pjevač John Denver! A obećao je...

Od popularnih – došao nam je na promociju naš dobri Halid Bešlić i pjevačica grupe "Aska" Sneška.

Kako je ona bila dobra i prema grupi "Plavi Orkestar" (kod nje i muža su spavali kad bi došli u Bg a ona im je kuhala najbolja jela) staviću ničim izazvan u kolumnu i nastup "Aski" sa Evrovizije 1982.!

Pominje se i Ivo Andrić!..:)

Promocija albuma u diskoteci ABC na Čengić Vili bila je smiješna, jer smo se mi obukli u "new primitivs" stilu, a hostese su se obukle u svoje kostime koje su nosile na otvaranju Olimpijade.

Stranci su skontali provalu i govorili djevojkama: "Opening ceremony!"

Kad smo već kod "Opening ceremony"- i tu sam bio! Sat vremena prije otvaranja nazvala me drugarica iz razreda čiji je otac bio političar i rekla mi da ima kartu viška: "Hoćeš li na otvaranje?" Rekao sam da hoću! :)

Tih dana kad se raja skupe naveče u "Dedanu" oni što imaju jakne i akreditacije od Olimpijade pričaju ostalim smrtnicima šta se tu stvarno događa. Jedan jaran je npr. vozao japanskog princa Takedu.

Član Olimpijskog komiteta, svuda se po gradu mota, dodjeljuje medalje i tako to... Kulturan čovjek, fin, skroman - hoće da prevoditeljica sjedne u golfa naprijed, ona i moj jaran: "Ne vaša visosti, vi morate naprijed!"... al' kad on zapovjedi... moraš ga poslušat! Japanci kad ga vide u gradu – odmah se počne klanjat!

Bio sam na brzom klizanju kad je on prošao do svog mjesta, ostali ništa, ne znaju ko je, ne registruju ga – a tribina puna Japanaca izvodi neki "naklon caru na otvorenom prostoru i srednjoj udaljenosti pred stranim ljudima"... kako sam ja skontao...

A neće da sjedne u golfa naprijed, ovi naši mu stalno kasne, on nasmijan, ne ruži ih...

Od Olimpijade: gledao sam taj "opening ceremony", brzo klizanje sa princom, i hokej. Nije mi se dalo smrzavati po planinama pa sam skijaška takmičenja gledao na TV.

I prije legendarnog veleslaloma Jure Franka čuo sam Mladena Delića kako prenosi: "Tu su i neki simpatični momci koji su donijeli transparent VOLIMO JUREKA VIŠE NEGO BUREKA". Kamera je i u svijet poslala sliku pomenutog transparenta, a simpatični mladići nisu se dobro vidjeli u gužvi.

Ko su bili simpatični mladići? Bili su to Zenit i Nele Karajlić.

Nekada se, poput starih boraca NOB-a, skupe preživjeli prvoborci našeg naprednog omladinskog pokreta i evociraju uspomene na svoju revolucionarnu mladost.

Kako se drug Zenit prisjeća, oni su sklapali daske i pokušavali da napišu nešto borbeno što će dati podstreka 1. slovenačkoj skijaškoj brigadi sa drugom Jurom na čelu. Nije im išlo oko teksta a onda se pojavila Neletova mama teta Vera sa prijedlogom "Volimo Jureka više nego bureka".  Upravo je pravila neku pitu...:)

Bilo je lijepo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju.

Poslušajte ispovjest danas poznatog pjevača koji je upravo preko te zimske olimpijade dobio vizu koja će ga dovesti i do opjevanog New Yorka...



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije