Zarajevoooo!

Radiosarajevo.ba
Zarajevoooo!

Da li to vi imate pištolj u džepu ili ja počinjem da vam se sviđam?

Mae West, seks simbol '30-ih godina

Eh, da je Lav Tolstoj imao kompjuter...

Navodno je pisao Rat i mir sedam godina, a Anu Karenjinu pet godina.

Kažu da je stalno nezadovoljan popravljao, prepisivao, izbacivao, dodavao... i stručnjaci smatraju da bi on to za godinu-dvije završio da je imao kompjuter, komande copy & paste...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

A eto... ja imam dva kompjutera i laptop (plus jedan na poslu!) i opet kukam... zato od sada - kad god mi bude teško pisati kolumnu - ja ću se sjetiti Lava Nikolajeviča Tolstoja (bio mnogo bogatiji od mene, ali nije imao toliko procesorske snage i memorije kao ja)...

Dan bez automobila

U Sarajevu je neslavno obilježen Svjetski dan bez automobila ogromnim saobraćajnim krkljancem. Saobraćaj je obustavljen usred grada kada se ljudi vraćaju s posla pa su društvene mreže i forumi bili preplavljeni komentarima ogorčenih vozača koji su nastradali u Danu bez automobila. No bilo je i onih koji su se čudili zašto je akcija u našem gradu uopće i pokrenuta:

"Dan bez automobila?

Pa u Sarajevo je svaki dan - dan bez automobila!

Svaki dan neko ostane bez automobila..."

Nepravda

Ne znam jeste li i vi naletjeli u nekim potpuno opskurnim trgovinama ili trafikama, na mjestima gdje vas obično poslužuje neka "teta u borosanama", na nestvarno lijepe djevojke, prave "misice", koje bi, da je neke socijalne pravde, ili radile na televiziji kao "LOTO djevojke", ili, što bi bilo još pravednije - ne bi ništa radile!

Uh, s ovim "ne bi ništa radile" izgubih i ono malo ženskog čitateljstva ("Znači, Elvise, mi da grbačimo, a njih da bogati muž izdržava!")... ali ja zaista tako mislim...!

I mislim, dok rezignirano uzimam kusur od prodavačice "koju ne smijem ni pogledati koliko je lijepa", zar je moguće da smo tako nisko pali, da smo tako siromašni, da je danas tako teško naći dobar posao... da ovakve ljepotice rade "na tako niskim pozicijima", za tako malu plaću?

Nove tendencije u pisanju kolumne

Jednom sam nastupao s poslijeratnim Pušenjem u sarajevskoj Slogi i vođa grupe Sejo Sexon je nešto na probi bio nezadovoljan indolencijom članova grupe koji su kasnili, sporo uključivali kablove itd... Ja sam skontao da se nepotrebno nervira zbog nebitne svirke i umirio ga riječima: "Nemoj, bolan, galamiti na momke! Šta i ako se provalimo večeras? Uostalom... KO TE OVDJE POZNAJE!?"

Pa sam nešto kontao i kolumnu da zaokrenem u pravcu "baš me briga što se provaljujem - ionako nikoga ovdje ne poznajem...".

Da počnem naplaćivati "pojavljivanje u kolumni"?

Nahvalim nekoga da vi ne primijetite i da vam ništa ne bude sumnjivo, što će možda malo biti teško za izvesti, jer u ovih sedam godina pisanja nikada nikoga nisam pohvalio...

Vremenom bih uveo i rubriku "Stub srama" za one koji odbijaju platiti pojavljivanje u kolumni. Tu bi ih kažnjavao tekstovima tima "ćevapi su mu smrdljivi, a usluga neljubazna..."

Zarajevooo...

Stara klizačica Katarina Witt (samo tri godine mlađa od mene!) nedavno me opet oduševila.

Na svom Facebook profilu je objavila veoma emotivan "selfie videouradak" o svojoj posjeti Sarajevu.

Katarina Witt u kratkom videu o neraskidivoj vezi sa Sarajevom (FOTO+VIDEO)

Za ovu legendarnu klizačicu, koja je npr. sa svojim partnerom također šampionom Brian Boitanom uspjela napuniti Madison Square Garden, naša Zetra vjerovatno ima veći "emotivni značaj" nego Madison Square Garden.

Naime "Zitra", kako je Katarina zove, je mjesto gdje je ona sa 18 godina osvojila svoju PRVU zlatnu olimpijsku medalju...


I dok gledam "selfie video" slušam i šta pjevuši Katarina, osoba sa sigurno rafiniranim muzičkim ukusom (u toku karijere klizala ne samo uz poznate klasične melodije, nego i uz Mona Lisa ili možda najbolju antiratnu pjesmu Where Have All The Flowers Gone).

Ona pjevuši jednu zaboravljenu staru minijaturu koju je za potrebe videoklipa s Vučkom komponirao naš legendarni kantautor Kemal Monteno

Naš prvi kantautor

a otpjevao, onako uz smijeh i zezanciju kako su njih dvojica voljeli da stvaraju, naš čuveni pjevač Zdravko Čolić:


Eto tako... Kemino djelo, gdje je on u kratkoj formi pokazao svoj talent, i za koje mnogi i ne znaju da je njegovo, zahvaljujući Katarini, novim tehnologijama i društvenim mrežama, ima svoj novi, slatki i dragi život...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije