Štraparijada

Elvis J. Kurtović
Štraparijada
Vaš kolumnista koji je odrastao na tekovinama Woodstocka voli ljeto. Ljeto je idealno za razne "open air" festivale pa je našao jedan happening po svom ukusu:
teferic.jpg - Štraparijada

Siguran sam da će biti zabavno i djeci i odraslima i ne treba obraćati pažnju na sitne propuste na plakatu (ime headlinera festivala pogrešno napisano kao Ahbababi ). Ne treba nas brinuti što se dva "main eventa" (štraparijada i korida) održavaju isti dan, pa konji ispadoše "support act" bikovima na "main stageu", sumnja da, ako je pomoćni teren pod vještačkom travom, bikovi koji su trenirali na travnatoj i zemljanoj podlozi gube 0-15 u svakom gemu meča...

Ljetno je vrijeme period kada se sjetim moga druga koji je usamljen sjedio u jednom ugostiteljskom objektu u Crnoj Gori. Nigdje nikoga. Odjednom ga nešto lagano, kao neki veći insekt ili manji slijepi miš udari otpozada u glavu. Okrenuo se instinktivno vidjeti šta ga je to spucalo i primijetio konobara koji mu maše sa šanka i viče: "Šta'š popit'?". Bio je vrlo vješt da nepogrešivo pogodi gosta čepom od pive u glavu i tako, izbjegavajući hod po vrućini, primao narudžbe.

Ljetno vrijeme, kada mi se od vrućine ne pišu kolumne, podsjeti me na simpozij na kome je bio moj drug negdje u Herceg-Novom ili Budvi, ne sjećam se više. Bilo je tu dosta zgodnih kolegica, no njega je u hotelu zapao raspored da doručak, ručak i večeru sjedi za stolom s nekim starim dosadnim ljudima. Odlučio je "uzeti sudbinu u svoje ruke" tako što je tiho, diskretno prišao konobarici, objasnio joj da bi radije sjedio s dobrim kokama nego sa starim dosadnim ljudima, i pitao je može li ikako da ga od sutra premjesti.

Konobarica ga je strpljivo saslušala i ljubazno mu rekla:

"A razumijem ja tvoju muku... No onda bih te ja morala služiti, a ovako si kolegin rejon...!" 

Elvisova razmišljanja

Ljetno je vrijeme kad se malo manje radi a više razmišlja, i pravi trenutak za našu staru dobru rubriku Elvisova razmišljanja.

Još od malih nogu, kada su se košpice kupovale u fišecima u specijaliziranim kioscima "košpicarnama" (ne kao danas u "buticima za košpe") primjećivao sam neujednačenost kvaliteta košpi.

I nisam mnogo razmišljao o tome, drugi su me problemi mučili. Sada, kada mudrost dominira nad brzinom procesuiranja informacije, mislim da sam došao do razloga zašto su košpe kupljene u istom butiku jedan dan odlične, bogate, a drugi dan pune neuspjelih primjeraka.

Zaključio sam da je razloge trebamo tražiti u samoj strukturi tikve u kojoj se neke sjemenke formirane a neke još nisu, pa košpe ne mogu biti ujednačene kvalitete kao, recimo, čips...

Radio Days

Nakon što sam vas oduševio svojim mudrostima o košpicama, ide tipični ljetni "pad kvaliteta kolumne po ugledu na košpe". Idem pisati o onom što bih trebao pisati tek u "pemziji"...

Naime, malo mi je bezveze da na portalu Radiosarajevo.ba pišem o svojim najsretnijim danima - onima koje sam proveo i koje provodim na Radiju Sarajevo!

To mi liči na one medije koji sami sebe hvale u prilozima tipa "zavirimo malo u našu redakciju gdje mi vrijedno radimo za vas"...

No, morate me razumjeti, ja sam stari ljigavi pjevač čija je najčešće izgovorena rečenica u životu "vi ste najbolja publika na svijetu" i koji nemam nikakvu grižnju savjesti što se prodavao za novac i svirao za politička stranke.

Ja sam svirao za SVE političke stranke pa nisam napravio štetu, jer se to onda poništava...

Uglavnom... svi znamo da fizički izgled dosta utječe na uspjeh u poslu, ja sam to proučio i... zaposlio sam se na radiju!

Ali sada ne bih trebao pisati kolumnu Radio Days u fazonu čuvenog filma Woddyja Allena gdje sam prvi put čuo pjesmu South American Way od Carmen Mirande koju sam poslije puštao na Radiju Sarajevo.

O ovim sretnim danima (Pamtim samo sretne dane - Gaby Novak) ću pisati u "pemziji".

Sada vam samo iz svojih starih emisija prilažem jednu svoju izmišljotinu - tzv. Elvisov remix u kojoj sam slagao svoju ljubav prema muzici sa željom da svojem slušateljstvu dam i neku edukaciju uz uhuugodne glazbu:

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije