Škola za songwritere

Radiosarajevo.ba
Škola za songwritere

U današnjoj "pjesmi za čitanje kolumne" Leonard Cohen je na jedan umjetnički način opisao kako je "prasnuo" Janis Joplin:

Piše: Elvis J. Kurtović, Radiosarajevo.ba

Sviđa mi se:

Rekla mi je preferira zgodne muškarce

 ali da će u mom slučaju napraviti izuzetak

UKRAST ĆU MU OVO! :)

Prije nego što vam u fazonu onih savjeta "skinite za mjesec dana 10 kg" dam nekoliko savjeta (možda sam trebao staviti "komercijalniji naslov Songwriting for Dummies") da vam na početku priznam šta sam do sada "ukrao" i da sebi olakšam grijehe.

Moram to uraditi jer sam u dubini duše vjernik, što su čitatelji možda već primijetili dok su čitali Oh Happy Day.

E sad, što ne dam pare hodžama i popovima - to je moja lična stvar!

Znači priznajem da sam "malo pažljivije slušao" pjesme Bete Davis Eyes (Neko kome sam drag), Waiting On A Friend (Haile Selasije), And I love Her (Pupoljak), a za Tom Waitsa nemam šta da priznajem jer sam stavio njegovo ime u tekst pjesme...:)

Da biste bili dobar songwriter treba da naučite "dobro da kradete" poručuje vam vaš kolumnista, koji već više od 15 godina ne piše pjesme o čemu je već bilo riječi u kolumni koja se zvala Kantautor u štrajkua, koliko se ja sjećam te kolumne, poruka je bila: "Kad mi platite ono što sam vam do sada napisao - dobit ćete novo!" :) :) :)

Sad sam muzički urednik na Radiju Sarajevo, ne bavim se pisanjem pjesama, no pripremajući i realizirajući Taylor Swift Weekend, slučajno sam (radeći svoj posao za platu) skontao: "Ako opet počnem pisati pjesme - maznut ću od ove male i staviti: 'Ti si razlog za suze na mojoj gitari' (ja ću staviti samo 'suzu' jer sam muškarac!)"

Van Morrisson (kome inače "smijem pogledati u oči" jer je Ko te kara... očigledna obrada) ima pjesmu Songwriter. Mislim da govori o onima autorima koji su za platu to radili '60-ih i '70-ih. Kompanije bi im dali kancelariju i oni bi pisali u radno vrijeme pjesme kao neki službenici. Tom Waits je tako upoznao svoju ženu. Ona je bila sekretarica u jednoj takvoj "firmi" gdje je on radio...

Na kraju pjesme Songwriter njemu k'o fol "ponestaje teksta" i on krene na nanana... Mislim da malo ljudi konta o čemu se radi u pjesmi, i da Van Morrison "samo pjeva u prvom licu" i nije lik iz pjesme... Ili možda jeste ?

Ideju za današnju kolumnu sam dobio dok sam u prošloj kolumni hvalio naše Sarajke kako su one muze koje inspiriraju nas ovdašnje songwritere

Crnogorke - najbolje žene!

Crnogorke sam samo stavio u naslov kolumne jer nisam htio da se uklapam u trend "treba staviti Sarajevo u naslov jer je to dobro za prodaju proizvoda (Sarajevski Marlboro, Praznik u Sarajevu, Fajront u Sarajevu...)

I tako nisam stavio naslov Sarajke inspiracija songwritera jer su Sarajke meni tako drage DA IH NE MOGU POSMATRATI KAO "BRAND"!!!

Dragi mladi songwriteri, da vam nešto kaže učenik Milice Radanović!

Nenad Radanović

Da biste kao Leonard Cohen (za čiji koncert u Puli sam mnogo ranije kupio kartu poučen "slučajem David Bowie",

Changesonekurtović‏ 

ali zbog bolesti u porodici ne odoh), Taylor Swift, Van Morrison... pisali dobre pjesme PRATITE SVOJU EMOCIJU (Mišo Kovač: "Glazba nije trčanje na 100 m! Glazba je emocija!")

Vaš kolumnista dugo, dugo nije pisao pjesme o čemu se jednom ironično osvrnuo u svojoj kolumni.

Desetogodišnjica neizlaska albuma

I sada je odjednom opet počeo pisati pjesme!

I kako ih piše?

Od svih ovih "pomagala" koje je vremenom "podijelio učenicima i studentima" a koje je "fotografirao u kolumni",

Drevna kineska poslovica

ostavio je sebi samo diktafon u koji zvižduće melodije i bilježi tekstove.

"Gitaru iz kolumne" je prije nekoliko godina "pozajmio jaranu, nek' on sad  kao mala Taylor Swift plače uz nju" i nikako da je "uzme natrag".

Ali zašto je odjednom (pomoću diktafona) opet počeo pisati pjesme?

Hmmm? Šta bi moglo biti?

Prije "pjesme za kraj kolumne" ide još jedan savjet za mlade songwritere.

Ako ne možete da pišete sami pjesme - nađite nekog "kolegu" kao što ga već 100 godina ima omiljeni songwriter vašeg kolumniste Mick Jagger (najbolje kao on - uzmite druga iz djetinjstva. I ja sam najviše uspjeha imao s pjesmama koje sam radio s drugovima iz djetinjstva!)

Uglavnom, ja nisam kao Mick Jagger neuspješni kockar koji gubi velike pare po Las Vegasu, Monte Carlu, Atlantic Cityju.

Moj nivo je "proćardane dvije marke na Bingo listić Lutrije BiH"

Ali... imamo i sličnosti... :)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije