Otvaram servis!

Elvis J. Kurtović
Otvaram servis!
Današnju kolumnu počinjemo reformskom agendom.

Vjerovatno ste primijetili da neko vrijeme svi pominju pojmove o kojima skoro niko ništa ne zna. U stara vremena su to bili tehnobirokratizam, etatizam, dogmatizam... posljednjih godina stabilizacija i pridruživanje, pa onda nekakva mapa puta... a u najnovije vrijeme svi pričaju o izvjesnoj reformskoj agendi, o kojoj ja također pojma nemam, ali eto rekoh da počnem kolumnu njom, da budem kao i ostali...

Eto, počesmo kolumnu reformskom agendom pa haj'mo sada, za promjenu, o onome o čemu nešto znamo... :)

U prošloj kolumni sam se uz pomoć svog mozga (koji je pun "bad sectora" u memoriji) jedva uspio prisjetiti nekih događaja iz autobusa "sedamnaestke".

No sreća da je raja s Koševa povezana putem Facebooka pa može raspravljati o glupostima i nebitnim stvarima kao i uvijek što su raspravljali... Onaj ko bi pokušao nametnuti neku ozbiljnu temu poput današnje "reformske agende" bio bi ismijan:

elvis_kolumna_servis1.jpg - Otvaram servis!

No ovaj autobus zaslužuje i tonsko svjedočenje našeg starijeg komšije, inače ozbiljnog dramskog umjetnika.

On će se s jedne historijske distance analitički osvrnuti na tadašnju omladinu i promisliti jesu li predstave iz busa br. 17 imale i obilježja umjetničkog performansa:

U prošloj kolumni sam primijetio da u mladosti nismo obraćali pažnju na kestene u aleji i da smo od pješačenja više voljeli bus, zbog zezanja i raje. Sada primjećujem kako su latice cvjetova popadale od kiše i kako se već mogu vidjeti mladi špicasti plodovi divljeg kestena koji će te kad porastu u jesen spucati po glavuši dok šetaš po vjetrovitom ili kišnom vremenu:

elvis_kolumna_servis2.jpg - Otvaram servis!

Nova senzacionalna otkrića

Mladi geolog Goran Glamuzina (uskoro PhD poput Briana Mayja) pronalazi na području Hercegovine ostatke građevina koje dokazuju da su ljudi na ovim prostorima u antičkim vremenima imali razvijenu kulturu.

Na njegovom blogu ima mnogo toga interesantnog, a predlažem vam da za početak pogledate ovaj post u kome je dokumentirano šta je Gogi sa svojim prijateljima pronašao u zaleđu Neuma.

Servis za popravku pjesama

Činjenica je da za dobrog majstora uvijek ima posla. Kad sam razmišljao šta bih ja mogao popravljati... skontao sam da od zanata jedino znam nešto malo oko pjesama.

Evo ideje:

Kad neki pjevač nije zadovoljan pjesmom koju je dobio - dođe kod mene u radnju da pogledam "moreliseto kako popravit?". Ja dam stručno mišljenje: "Au! Ko ti je ovo radio?" i procijenim šta je sve pokvareno: "Nije ti dobro upasovao između strofe i refrena, vidiš ti koliko tu ima lufta, kako se sve klima, samo što nije otpalo, vezivo je ispucalo..."

Zabrinutoj mušteriji kažem da ostavi pjesmu, da ću je pogledati na kanalu kad budem imao vremena ("sad imam mnogo posla pred ove ljetne festivale!"), da navrati u radnju iduće hefte, utješno promrmljavši: "Ma uradit ćemo nešto, smislit ćemo nešto..."

Nemam još poslovni prostor za radnjicu, slabo stojim s alatom (imam jednu staru gitaru kojoj fale dvije žice!)... ali eto za početak imam zvučno ime za svoj servis za popravljanje pjesama - KO TI JE OVO RADIO?.

Fashion guru Elvis savjetuje

Naše čitateljice ni ovaj put neće biti uskraćene za savjete iz svijeta mode, a i čitatelji tu mogu pronaći idealan poklon za svoju dragu:

I tako...

Kao što ste vjerovatno primijetili student - ghostwriter koji mi sve ovo piše trenutno sprema ispite pa je sprčkao današnju kolumnu, a nisam imao vremena da nosim na popravku kod nekog iskusnog kolumniste.

A znam i šta bi on rekao, jer je to isto ono što ćete vi napisati u komentarima ispod kolumne...

A to je:

"Joj, Elvise... KO TI JE OVO RADIO?"

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije