Hrabri putopisac Elvis

Elvis J. Kurtović
Hrabri putopisac Elvis
Pjesma "za čitanje kolumne" povezana je s ovim tekstom na našem portalu:

Dok se gušimo u smogu / Prije 49 godina: Veliki bh. književnik opjevao je 'Čist zrak'

Inače osim pjesme, postojala je i grupa Čisti zrak.

Sviraju oni u Zaostrogu, a jedan Beograđanin će mom jaranu:

"Dobar, bre, ovaj Sveži zrak!"

Podsjeti me ova provala na jednu, koja se desila poslije rata, kada je drot Dalmoš negdje na moru zaustavio auto beogradskih tablica i počeo da mu traži uže za vuču, rezervne sijalice itd. i kad se ispostavilo da ovaj sve to ima - policajac (ružno je da kolumnista renomiranog portala koristi termin "drot") mu reče:

"Sto kuna kazne!"

"Pa zašto bre 100 kn kazne?"

"Eeee... Baš zbog toga "bre"!

Manimo se glupih provala i predlažem da poslušate originalnu verziju ozbiljne i izvrsne pjesme Čisti zrak:

Kada sam jednoj drugarici pokazao kartu za koncert The Rolling Stonesa i pohvalio se da idem, ona mi je rekla da više voli Beatlese.

Ja sam raspravu miroljubivo okončao riječima:

"Dobro - ti onda idi na Beatlese, a ja ću na Stonese..."

Neko od odraslih bi poželio od Djeda Mraza kartu za Stonese, neko za Beatlese, a kako on sad ima svoj profil na Facebooku - tako su i djeca navalila na njega sa željama tipa: "Dragi Djeda Mraze, imam 28 godina i još vjerujem u tebe! Mislim da sam bio dobar ove godine i da zaslužujem da mi doneseš iPhone 7..."

Ne znam jesam li bio dobar ove godine i hoću li išta dobiti od Djeda Mraza, ali mi je drago da sam u ovih 7-8 godina koliko pišem kolumnu uspostavio jednu tradiciju.

Naime, svaki put pred novogodišnje praznike preporučim vam stari skeč Dinner for One. Moju pažnju je privukla činjenica da je on u svojoj domovini Britaniji potpuno nepoznat, a u nekim drugim zemljama je kultan, pa ga mnoge  televizije svake godine emitiraju u novogodišnjem programu:

No običaji su tu i da se malo mijenjaju pa ću ove godine izostaviti glupi fazon "kraj je godine, sportista godine prima titulu od  prošlogodišnjeg sportiste godine, ovogodišnja misica prima krunu od prošlogodišnje misice, ovogodišnji privrednik godine prima titulu od prošlogodišnjeg (ako ga na nekoliko dana puste iz zatvora zbog priredbe).

No neću mijenjati običaj koji sam s vremenom uveo a koji se naslanja na one praznične emisije tipa "Desilo se u svijetu prethodne godine" ili "Najljepši golovi prošle godine".

Ove godine sam pokrenuo još siromašno produciranih serija kao što su npr. Elvisov animal planet 

'Elvisov Animal Planet'

Pokušat ću i razvijati formu skromnih putopisa.

Za razliku od ostalih kolumnista - ja slabo gdje putujem, no zato vas gnjavim fotografijama za to malo putovanja! Hvalim se kako npr. moj auto Bajro može da stigne čak do Mostara a da se ne pokvari!

Tema današnje epizode niskobudžetne serije - Hrabri putopisac Elvis je Advent i Božić u Zagrebu:

Kako je ovo posljednji utorak u 2016. g. i nećemo se više družiti, ovaj film je i dobar uvod da vam pri kraju poželim ugodne novogodišnje praznike i mnogo sreće u Novoj 2017. godini!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije