dovoljan (2)

Elvis J. Kurtović
dovoljan (2)
Dobro došli u kolumnu čiji će autor jednog dana postati poznat nakon što napiše knjigu "Kako uspjeti u životu prolazeći kroz njega ocjenom dobar (3)".

Ta uspješna knjiga objašnjavat će kako danas nije potrebno biti odlikaš da bi se lijepo živjelo, kako treba uživati u životu prolazeći kroz njega ocjenom dobar(3)... i osnova je za novu knjigu koja će, kako je danas krenulo, postati bestseler za desetak godina, a zvat će se Kako uspjeti u životu prolazeći kroz njega ocjenom dovoljan (2). 

Kad autor ovih još nenapisanih knjiga razmišlja zašto je ovako spokojan i smiren sa svojih 55 godina, sjeti se da nije uvijek tako bilo.

Naprimjer, sa 27-28 sam bio vrlo zabrinut, jer su to godine opasne za rock zvijezde pa smo tako izgubili Jimi Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona...

Prođe i to, no sa 42 sam opet ušao u krizu. Taman sam naučio da imitiram Elvisa Presleyja - kad dođoh u godine kada je on umro!

Tako sam morao prekinuti svoju karijeru jer nisam znao šta bi Elvis radio, kako bi izgledao u zrelijim godinama...

Neki Elvisovi imitatori su uporniji od mene, nisu se dali zbuniti, i daju nam svoje pretpostavke kako bi Elvis (da je poživio) pjevao pjesme od Nirvane, Red Hot Chilli Pepersa, AC/DC...

Za razliku od mene, koji sa 55 uživam u neradu i svojim malenim ali ne baš nebitnim prednostima u odnosu na Jimija, Janis, Jima i Elvisa P. - John Cleese je sa svojih 77 još aktivan, i opet za razliku od mene, JOŠ PROVALJUJE!

U okviru naše stare dobre rubrike Elvisovi grozni snimci napravljeni mobitelom od 200 KM danas ćemo, kao kroz maglu, pokušati vidjeti kako se raja u Metalcu smije dok John Cleese provaljuje:

Interesantno je kako čovjek koji se sprema napisati knjigu Kako uspjeti u životu prolazeći kroz njega ocjenom dovoljan(2) ima neobičnu potrebu da se hvali kako se druži s doktorima nauka. Tako sam od naučnog radnika koji uskoro treba doktorirati Alana Ćatovića dobio na poklon njegovu knjigu Naš svemir – zapanjujuće činjenice o svemiru u kojem živimo:

nas_svemir.jpg - undefined

Doktor nauka iz oblasti sociologije PhD. Dalibor Mišina, Lakehead University, Thunder Bay, Canada poslao mi je nedavno jedan svoj naučni tekst o grupi Plavi orkestar:

The Blue (White and Red) Orchestra: a soundtrack for the country that never was

Kao pravi naučnik, koji studiozno proučava pokret novi primitivizam, uspio je pronaći jednu rijetku Diskotonovu kasetu i poslati mi snimak.

Radi se o greški zbog koje mi danas možemo čuti pjesmu Haile Selasije kako je u originalu zvučala.

Naime, ljudi iz Diskotona zamolili su nas da malo izmijenimo tekst pjesme, što smo i uradili, i takva verzija objavljena je na gramofonskoj ploči (LP).

No uslijed greške zaposlenika predratnog diskografskog giganta iz Pionirske doline nevažeća traka ušla je u pogon "kasetaru", niko to nije primijetio (preslušao)... pa tako zahvaljujući nehatu i istraživačkom radu doktora Mišine prvi put na YouTube kanalu možemo čuti necenzuriranu verziju ove 30 godina stare pjesme:

To bi bila moja današnja kolumna.

Nadam se da nište previše očekivati od autora kome je životna želja da napiše djelo Kako uspjeti u životu prolazeći kroz njega ocjenom dovoljan(2)...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije