Cvjetanje kestena

Elvis J. Kurtović
Cvjetanje kestena
Čak i onima koji hodajući chataju na smartphonu (po mogućnosti s dvije koke u isto vrijeme!) nemoguće je ne primijetiti cvjetanje kestena ovih dana.

Gledam i kao i uvijek razmišljam negativno - umjesto da u mislima npr. jedem kesten pire... zamišljam kako šiljati jesenji zreli kestenovi padaju s drveća pravo na moju tintaru...

kesten.jpg - Cvjetanje kestena

Dok kao stariji čovjek pješke prolazim alejom kestena sjetim se kako smo kao mladi više voljeli da se autobusom br.17 (Park - Jezero) vraćamo kući iz grada na Koševo, nego da prošetamo, najviše zbog raje i zezanja u busu. Briga nas bilo za cvjetanje kestena...

Bilo je tu raznih provala, npr. Trile (malo stariji od nas ) kupi "svjež" sutrašnji broj Oslobođenja, onaj koji ide u ostale gradove i nema Sarajevsku hroniku, i prvo čita smrtovnice. I kad ga pitamo što to radi, on odgovori: "Ma prvo da vidim da nisam umro, to bi sigurno izašlo u sutrašnjem broju..."

Kako je omladina dominirala u tim posljednjim noćnim vožnjama sedamnaestke, tako je i jedan vozač počeo da raznobojne sijalice stavlja u bus, tako da je atmosfera u te noćne sate bila kao u nekoj diskoteci...

Ne mogu se naravno sjetiti svih provala iz busa (Prokleti Alzh... kako se zove onaj doktor po kome se zove bolest zaboravljanja? Njemačko prezime... Sjetit ću se!)... ali znam da sam se najviše smijao kad je svoj show izvodila izvjesna A.S. koja je svaku večer pred oduševljenim busom provocirala izvjesnog O. G.

"Znaš li ti da se ti meni sviđaš?"

On bi bježao od nje u stražnji dio busa, a ona bi pričala kako je zaljubljena u njega, kako je on čovjek njenog života... Jednom je od sramote izašao na predzadnjoj stanici i pješke išao samo da je izbjegne...

Raja je urlala od smijeha...

No jednom, kad je G. htio pobjeći iz sedamnaestke i produžiti pjehe, A. je provokativno stala ispred njega na vrata i počela: "Bježiš od mene, imaš drugu, a?... Na šta ju je G. malo grublje odgurnuo da prođe, što se po nesreći potrefilo sa šoferovim kočenjem i A. je pala!

Očekivali smo neki bolni izraz i odustajanje od daljnje šale, no ona se pridigla, smislila na brzinu provalu, i cijelom busu saopćila istinu (bolnu):

"Što me više tučeš - ja te više volim!"

Čovjek koji ne tuče svoju ženu

Evo jednog ženskog lista u kome pišu i o muškarcima, ali samo onim finim, koji ne tuku svoje žene. Daleke 1998. urednice zagrebačke Glorije su procijenile da sam i ja takav - pa su mi dale prostor da se njihovim čitateljicama ulizujem.

Odlučio sam biti pristojan i odustati od propagiranja ideja tipa "najkraća definicija kiča je da je kič ono što vole žene i djeca" i "čim za nekog pjevača kažu da je ljubimac žena, to je znak da je u pitanju ljigava muzika koju trebam izbjegavati"...

Osim ulizivanja ženama, intervju sam iskoristio i da muzički ojačam svoj sastav i na pitanje "koga biste rado vidjeli u svojoj grupi?", poželio sam da s nama zasvira Tuđmanov unuk - mladi uspješni bankar.

gloria.jpg - Cvjetanje kestena

Žalbe s Facebooka

Neko ko stanuje u Mis Irbinoj požalio se kako je dobio zvanično pismo iz općine ili porezne (u onoj plavoj koverti) s adresom "Mis Ibrina"...

I kaže: "Zar je moguće da tako neobrazovani ljudi rade u našim pisarnama?"

I ako je postojao neki Ibro po kome je ulica dobila ime, on nikako ne može biti mis!

Značajni datumi u maju

Dok su moje aprilske kolumne obično u fazonu Sreli smo se u apriluu maju su pisane u znaku "naših i Titovih jubileja". Tada je i Dan pobjede nad fašizmom kada se prisjetim svog oca koji mi je znao govoriti protiv lidera ovog pokreta: "Hitleru, Hitleru, ubio si tolike dobre ljude, a ovakve kao što je tvoja majka pustio da žive!"

Znao bi reći i koju riječ opravdanja za one koji su se u 2. svjetskom ratu našli na strani okupatora: "Šta ćeš sine - mnogi su da pobjegnu od žena otišli s prvom vojskom koja je naišla kroz njihovo selo..."

Maj je vrijeme kada trebamo spoznati kako je sve u svemiru povezano i da je čovjek povezan s Titom "aferom Maršal" umro u istom životnom dobu kao i naš maršal:

Jim_Marshall.jpg - Cvjetanje kestena

Ja sam odlučio da na godišnjicu Titove smrti 4. maja ove godine u 15.05 na Facebook postavim link s jednim albumom čiju petnaestogodišnjicu NEIZDAVANJA ove godine obilježavamo. Procurio je na internet jer sam ga poklanjao prijateljima. Ne morate slušati cijeli album, nego samo prvu minutu... :)

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije