Crveni Elvis

Radiosarajevo.ba
Crveni Elvis


Piše: Elvis J. Kurtovich

Jedna veoma interesantna ličnost, o čijem se životu čuveni Tom Hanks sprema da snimi film, biti će predmet naše današnje kolumne.

Zajedno sa junakom naše prošloutoračke kolumne Gojkom Mitićem bio je zvijezda filma "Blutsbruder".

To je američki pjevač, glumac i kantautor Dean Reed:

Dean Reed, rođen u Denveru,Coloradu, živio i radio u Californiji, Južnoj Americi, Italiji, veliku slavu doživio je u zemljama "Istočnog bloka" snimajući uglavnom poznate pjesme na engleskom jeziku.

Nikada se nije odrekao američkog državljasntva, mada su ga u domovini smatrali izdajicom, i svake godine uredno je američkom poreznim vlastima prijavljivao prihode.

Zvali su ga "Crveni Elvis"...

Krajem pedesetih Reed ima izvjesnih uspjeha u USA međutim prava zvijezda postaje u Južnoj Americi gdje i ostaje da živi. Tamo izdaje albume, gostuje na televiziji, ide na turneje a u isto vrijeme postaje i ljevičarski orijentisan. Kritikuje američku politiku, rat u Vijetnamu, a kada u Argentini, gdje je živio, dolazi vojna hunta na vlast, Reed biva protjeran i deportovan.

Dolazi da živi u Evropu, prvo u Rim, gdje je glumio u "špageti vesternima" a kako je postao veoma popularan na Istoku od 1973. trajno se nastanjuje u Istočnoj Njemačkoj.

U vrijeme "hladnog rata" mladi u zemljama "realnog socijalizma" nisu imali prilike da kupuju ploče ili slušaju nastupe rock izvođača sa Zapada. Tako je Dean Reed izvodeći pjesme Chuck Berryja, Elvis Presleya, Everly Brohersa,The Beatlesa... postao tamo velika zvijezda i popularizator ove vrste muzike među mladima. Kada se ovaj period istorije završio, i ljudi i misli počeli slobodnije da cirkulišu, mnogi stanovnici Istočne Evrope su spoznali da njihovi vršnjaci sa Zapada nikad nisu čuli za idola njihove mladosti...

Za razliku od svog kolege sa filma i iz privatog života Gojka (treća Deanova supruga bila je Gojkova bivša žena glumica Renate Blume) Dean nije doživio sretnu starost. 1986. pronađen je mrtav u jezeru blizu svoje kuće u Istočnom Berlinu, a prijatelji i rodbina vjeruju da je ubijen.

To nesretno "utapanje" desilo se šest sedmica nakon intervjua za emisiju 60 minuta američke CBS mreže.Tu je Dean Reed uznemirio američku publiku poredeći Ronalda Reagana sa Staljinom, braneći sovjetsku intervenciji u Afganistanu itd...

Da li je Dean Reed ubijen, jeli bio špijun i ako jeste, za koga je sve radio – ostaje da se utvrdi...

O njegovom životu su napisane knjige, snimljeni dokumentarci, a Tom Hanks zadnjih godina posjećuje Berlin i skuplja građu za snimanje igranog filma o ovom interesantnom čovjeku koji sebe nije smatrao komunistom nego marksistom. Nije bio član komunističke partije.

Nama ostaje da se zamislimo o ovom ludom svijetu u kome se dobro i zlo ne može pojednostavljano gledati kao u filmovima o kaubojima i Indijancima.

Da kolumna ne bi tužno završila vratićemo se na našeg prošlosedmičnog junaka Gojka koji svojim, sada već sredovječnim obožavateljima, kao i naprednoj omladini, ponekad otpjeva hitove iz starih dobrih DDR kaubojaca u kojima je glumio, pjevao, i pisao country i western muziku na njemačkom i pokojni Dean Reed...



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije