Honda odlična, Ferrari solidan, McLaren nepouzdan

Radiosarajevo.ba
Honda odlična, Ferrari solidan, McLaren nepouzdan

Predstojeća sezona Formule 1 biće zasigurno jedna od najzanimljivijih u historiji najbržeg cirkusa na svijetu. Naime, svjetska kriza nije zaobišla ni ovaj sport, tako da je donesen niz praila s ciljem smanivanja troškova u F1, a koji će se odraziti i na same utrke svjetskog prvenstva. Pravila su promijenjena i s ciljem većeg broja preticvanja.

Tako će se od ove godine jedan motor, umjesto na dvije, morati koristiti na tri utrke, a i broj obrtaja smanjen sa 19 na 18 hiljada, dok su interna podešavanja zabranjena.

Ograničen je broj kilometara za testiranja, a možda i najzanimljivije pravilo je uvođenje standardiziranog Kinetic Energy Recovery Systema (KERS).

Još jedno u nizu novih pravila je i prelazak s urezanih na slick gume.

S ciljem da se poveća broj preticanja tokom utrke, primijenjene su aerodinamičke komponente na bolidima, a vozači će imati mogućnost da tokom utrke podešavaju set-up bolida. Iz tog razloga svi timovi prilikom dizajniranja bolida za predstojeću sezonu morali su krenuti od nule.

Zanimljiva testiranja

FINA je pokušala promijeniti i sam način bodovanja za šampiona u Formuli 1. Tako je ove godine prvak trebao biti onaj s najviše pobjeda, a ne najviše bodova, ali se nakon burnih protesta vozača i timova od toga, barem za sada, odustalo.

Kada su u pitanju timovi i zimska testiranja, možemo reći da su protekli mjeseci bili više nego zanimljivi.

Tim aktualnog svjetskog prvaka u F1 Lewisa Hamiltona, McLaren Mercedes svog izazivača Mp4-24 predstavila je još u januaru. Bolid se, kao i svi ostali, značajno razlikuje u odnosu na prošlogodišnji.

Međutim sudeći prema zimskim testiranjima ekipa McLarena i šampion Hamilton imaće mnogo problema u presdstojećoj sezoni. Kako bi odbranili titulu svjetskog prvaka.

Naime, na većini obavljenih testiranja Mercedes se plasirao na donji dio tabele, što nije nimalo optimistično pred prvu utrku sezone. Brzina bolida nije bila dovoljna, a ni pouzdanost izgleda više ne krasi Srebrnu strijelu.

Ferrari imao problema sa hlađenjem

Ekipa Ferrarija, standardno, tokom zimskih testiranja bila je i više nego solidna, tako da čude špekulacije ostalih ekipa koje giganta ovog sporta ponovo svrstavaju među favorite.

Ferrari je, ipak, imao određenih problema s hlađenjem KERS-a, tako da je upitno hoće li ga koristiti na predstojećoj utrci u Melburnu.

Toyota, BMW, Toro Roso i Red Bulla, također su bili zapaženi tokom testiranja, a prema dosadašnjem dosadašnjim pokazateljima, ekipa BMW-a je najdalje odmakla po pitanju razvoja KERS-a.

Renault je izgubio jednog od glavnih sponzora, holandsku finansijsku instituciju ING koja je objavila kako po isteku ugovora na kraju sezone neće produžiti saradnju sa ovom ekipom. Tu su i krenuli problemi za Renault i Alonsa, tako da su tokom testiranja, baš kao i McLaren, često imali rezervisane pozicije na dnu poretka.

Odlična Honda Brown GP

Ekipa Honde povukla se iz svijetskog šampionata i dugo se tražio potencijalni kupac. S rezultatima iz prošlih sezona, te kašnjenjem u predstavljanju bolida, malo je bilo onih koji su željeli da se upuste u avanturu kupovinom ove ekipe.

Stari lisac, Ross Brown, koji je objavio funckiju tahničkog direktora u ovoj ekipi, preuzeo je Hondu i time osigruao budućnost japanskog tima.

Nedugo zatim predstavljen je i bolid Brown Mercedes koji je potom na testrianjima ostvario impresivne rezultate. Da li je ovo način da se privuku potencijalni sponzori ili stvarne performanse bolida Brown pokazaće nam i prva utrka.

Wiliams-Toyota testiranja je završila u srednjem dijelu tabele i baš kao što je to bio slučaj prethodnih godina, u predstojećoj sezoni pobjednička postolja po svemu sudeći biće nedostižna za ekipu sir Williamsa.

Posljednja ekipa Force Idnija koja je ove godine promijenila dobavljača motora, tako da će u ovoj sezoni koristiti Mercedesove agregate.

Kalendar 2009

Kalendar izmijenjen je u odnosu na prošlogodišnji tako da su zbog finansijske krize izbačene velike nagrade Francuske i Kanade.

29.03. VN Australije
05.03. VN Malezije
10.05. VN Kine
19.04. VN Bahreina
26.04. VN Španije
10.05. VN Španije
24.05 VN Monaka
07.06. VN Turske
21.06. VN Velike Britanije
12.07. VN Njemačke
26.07. VN Mađarske
23.08. VN Evrope
30.08. VN Belgije
13.09. VN Italije
27.09 VN Singapura
04.10 VN Japana
18.10 VN Brazila
01.11. VN UAE

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije