Veličanstvena pobjeda BiH nad Srbijom

Radiosarajevo.ba
Veličanstvena pobjeda BiH nad Srbijom

Rukometna selekcija BiH ostvarila je veliku pobjedu nad reprezentacijom Srbije u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2010. godine održati u Austriji. Pred prepunim tribinama u Skenderiji, BiH je odigrala sjajnu utakmicu, ne dopustivši gostujućim rukometašima da razviju svoju igru i ugroze pobjedu našeg tima.

Rukometaši BiH dobro su otvorili susret i predvođeni sjajnim Enidom Tahirovićem na golu, te Muhamedom Toromanovićem i Vukašinom Stojanovićem u napadu, držali rezultatsku prednost gotovo cijelo prvo poluvrijeme na svojoj strani.

Izabranici selektora Halida Demirovića imali su gol do dva prednosti sve do završnice prvog poluvremena, a onda je krenulo...

U 27. minuti Martinović pogađa, a Srbija u tom napadu ostaje sa igračem manje. Tu su prednost rukometaši BiH iskoristili na najbolji mogući način, te prvo povisili na 17:14 golom Muhameda Toromanovića, a do tada najveću prednost bh. timu donosi Adnan Jaškić u 29. minutu kada BiH odlazi na četiri gol prednosti (18:14).

Desetak sekundi prije odlaska na odmor, nakon greške Adnana Harmandića, Srbija je imala priliku da smanji zaostatak, ali to nije dopustio svojom osmom odbranom u prvom poluvremenu sjajni kapiten bh. nacionalnog rukometnog tima Enid Tahirović.

Onako kako su igrali pred kraj prvog dijela, bh. rukometaši su nastavili i u drugom poluvremenu. Gosti iz Srbije su djelovali izgubljeno na parketu, a na scenu je ponovo stupio Muhamed Toromanović u napadu, dok je na golu Bosne i Hercegovine „poludio“, a ko drugi do Enid Tahirović.

Naši su rukometaši iz minuta u minut povećavali prednost: U 41. bilo je 22:17, u 42. 23:17, a Vukašin Stojanović u 44. minuti odvodi BiH na plus sedam (24:17). Gostujući rukometaši tada malo dolaze sebi i preko Uroša Mitrovića konačno postižu gol. Međutim, povratak Srbije kratko je trajao. Ponovo na scenu stupa fenomenalni Tahirović koji u tim trenucima susreta jednostavno nije mogao primiti gol, pa BiH ponovo odlazi na sedam golova razlike (26:19).

Međutim, u nastavku dolazi do pada u igri bh. rukometaša, što gosti koriste i polako smanjuju prednost. Nakon isključenja Adnana Jaškića, Srbija sa igračem više u polju uspjeva smanjiti na minus tri gola zaostatka (52. minut, 28:25). Ipak, Jaškić postiže gol po povratku u igru i vraća BiH na plus četiri, a u narednom napadu sjajni Tahirović brani sedmerac i Skenderija je ponovo proključala.

Do kraja susreta bh. rukometaši uspjeli su sačuvati prednost, prvenstveno zahvaljujući neprelaznom Tahiroviću, te Vukašinu Stojanoviću i Mirsadu Terziću koji su postigli golove u završnici za veliku pobjedu bh. nacionalne rukometne selekcije.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije