Ko su stvarni "slumdogsi"? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ko su stvarni "slumdogsi"? (VIDEO)
Film "Slumdog Millionaire" koji je odnio osam Oskara, govori o životu u Mumbajiskom getu? Ko su prava djeca koja tamo žive? Odgovor na ovo pitanje pokušava dati Reutersova reportaža:

Ilustracija

Većina dječaka koji odrastaju u "naseljima" poput onog u kojem je snimljen dio filma "Slumdog Millionare", ne sanjaju da postanu slavni i bogati pobjeđujući u kvizu, kao što je to pošlo za rukom glavnom junaku pobjednika ovogodišnje dodjele Oskara.

Većina njih sebe vidi jednog dana kao uspješne igrače kriketa ili glumce u Bollywoodu.

Autorica reportaža također se također pita da li će "Slumdog Millionare" biti uspješan u indijskim kinima jer Indijci u kino odlaze da se zabave uz raskošne bollywoodske ljubavne priče i mjuzikle, a ne da gledaju priču o siromaštvu.


http://www.youtube.com/watch?v=5i0vYrQm1Bc

Ipak, sudeći po oduševljenju koje je nastupilo nakon što su filmu dodijeljene nagrade, ovaj film mogao bi porušiti stereotipe. Uske ulice sirotinjske četvrti u Mumbaiju bile su prepune ljudi u nedjelju uvečer dok su prijatelji i rodbina posmatrali ceremoniju dodjele Oskara slaveći svoje heroje iz susjedstva koji su dobili tu nagradu.

Dvoje indijske djece glumaca u filmu "Slumdog Millionaire" odvedeno je iz tog siromašnog kvarta u predrađu Mumbaija da glumi u filmu. Azharuddin Mohammed Ismail (10) i Rubina Ali (9) prebačeni su avionom u Los Angeles na ceremoniju dodjele Oskara, ostavljajući svoje prijatelje da se raduju, plešu i zabavljaju tokom proslave.

"Slumdog" je dobio osam Oskara, između ostalih za najbolji film, najbolju režiju i dvije nagrade za najbolju muziku. Svaki put kada je dodjeljivan novi Oskar, djeca su u siromašnom kvartu
Mumbaija plesala dok je masa uzvikivala u oduševljenju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije