Uhapšen bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer 0
13. august 2010. u 13:50
Uhapšen bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer

Bivši izvršni direktor koruške Hypo Alpe Adria banke, Wolfgang Kulterer, jutros je uhapšen, prenose austrijski mediji, pozivajući se na obavijest tužiteljstva u Klagenfurtu.

Razlozi zbog kojih je Kulterer uhapšen je pokušaj bijega, zataškavanje dokaza u vezi s istragom i opasnost od počinjenja istog kaznenog djela, piše news.at.

Zašto je Kulterer uhapšen tek sada, samo je predmet nagađanja po austrijskim medijima, s obzirom i na zasad prikriven identitet druge osobe, koja je isto tako uhapšena u desetak racija, koje je policija provela po Beču i Klagenfurtu.

Tokom dana sudac bi trebao saslušati Kulterera i drugu uhapšenu osobu i odlučiti treba li im se odrediti istražni pritvor do suđenja.

Kulterer je 2006. godine bio izvršni direktor Hypo banke, a istu je banku uzdigao od male nacionalne banke, do internacionalne korporacije, pogotovo na Balkanu.

Skandal oko Hypo banke, najveći je bankarski skandal u Austriji, a tamošnji i domaći mediji pisali su isto tako i o umiješanosti bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u aferu, što je on porekao, podsjeća portal Dnevnik.hr.

fena

0

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović