Uhapšen bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer 0
13. august 2010. u 13:50
Uhapšen bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer

0
Bivši izvršni direktor koruške Hypo Alpe Adria banke, Wolfgang Kulterer, jutros je uhapšen, prenose austrijski mediji, pozivajući se na obavijest tužiteljstva u Klagenfurtu.

Razlozi zbog kojih je Kulterer uhapšen je pokušaj bijega, zataškavanje dokaza u vezi s istragom i opasnost od počinjenja istog kaznenog djela, piše news.at.

Zašto je Kulterer uhapšen tek sada, samo je predmet nagađanja po austrijskim medijima, s obzirom i na zasad prikriven identitet druge osobe, koja je isto tako uhapšena u desetak racija, koje je policija provela po Beču i Klagenfurtu.

Tokom dana sudac bi trebao saslušati Kulterera i drugu uhapšenu osobu i odlučiti treba li im se odrediti istražni pritvor do suđenja.

Kulterer je 2006. godine bio izvršni direktor Hypo banke, a istu je banku uzdigao od male nacionalne banke, do internacionalne korporacije, pogotovo na Balkanu.

Skandal oko Hypo banke, najveći je bankarski skandal u Austriji, a tamošnji i domaći mediji pisali su isto tako i o umiješanosti bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u aferu, što je on porekao, podsjeća portal Dnevnik.hr.

fena

0

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem