Aviokompanije očekuju gubitak od 2,5 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Aviokompanije očekuju gubitak od 2,5 milijardi dolara

Gubici svjetskih aviokompanija premašit će ove godine 4,7 milijardi dolara, zbog globalne recesije koja je smanjila potražnju za putovanjima i transportom robe, saopćilo je danas Udruženje međunarodnih avioprijevoznika (IATA) u Ženevi, javljaju novinske agencije.

Prema prethodnoj procjeni IATA-e, objavljenoj u decembru, očekivalo se da će finansijski manjak avioprijevoznika u 2009. biti oko 2,5 milijarde dolara.

"Stanje avioindustrije danas je dosta sumorno. Potražnja je pogoršana mnogo više i mnogo brže privrednim usporavanjem nego što se to moglo predvidjeti prije samo nekoliko mjeseci", izjavio je generalni direktor IATA-e Giovanni Bisignani.

Decembra prošle godine Bisignani je u Kuala Lumpuru izjavio da će se gubici prijevoznika u ovoj godini kretati "oko 2,5 milijardi dolara", zbog pada potražnje od tri posto u putničkom prijevozu i pet posto u robnom transportu.

"To sada izgleda dosta optimistično i narednih sedmica iznijet ćemo revidirana predviđanja," dodao je Bisignani na sastanku predstavnika IATA-e.

U januaru je obim međunarodnog avioprijevoza smanjen za 5,6 posto na godišnjem nivou, poslije 4,6-procentnog pada u decembru.

Prijevoz robe u januaru je opao za 23,2 posto u odnosu na isti mjesec 2008, a u decembru za 22,6 posto, osmi mjesec uzastopno.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije