"Brazilske" depilacije nezakonite?

Radiosarajevo.ba
"Brazilske" depilacije nezakonite?



Savezni Odbor za kozmetiku i friziranje planira zabraniti 'brazilsku' depilaciju nakon prijave da je dvjema ženama narušeno zdravlje tokom 'potrage' sa glatkim međunožjem.

- Obje su žene hospitalizirane zbog težeg oblika infekcije nakon depiliranja osjetljivih područja voskom, a jedna je čak uložila tužbu - rekao je Jeff Lamm, glasnogovornik Udruženja za zaštitu potrošača koje nadgleda rad Odbora za kozmetiku i friziranje.

Depilacija genitalnih područja, tehnički, nikada nije bila zakonom dozvoljena. Prodručja koja se smiju depilirati prema zakonu su lice, vrat, abdomen, noge i ruke, no kako 'brazilska' depilacija nije tačno definirana nitko se nije ni zamarao nagledanjem rada kozmetičkih salona.

- Područje međunožja nije dio abdomena kao ni dio nogu kao što neki smatraju i zbog čega vjeruju kako je brazilska depilacija zakonom dopuštena - ističe Lamm.

Dužnosnici Nacionalne kozmetičke organizacije i Nacionalnog vijeća saveznih odbora za kozmetiku navode kako će New Jersey postati prva država u SAD-u koja će zabraniti depilaciju genitalnog područja. Novim zakonom klasična će depilacija bikini zone ostati dopuštena.

Prema riječima stručnjaka za njegu kože, brazilska je depilacija opasna jer vrući vosak može iziritirati ili oštetiti osjetljivu kožu na području međunožja što može kao posljedicu imati razne infekcije, urasle dlake i osip.

No, unatoč tom riziku, milioni žena, ali i muškaraca, odabiru upravo taj način uređivanja svojih 'privatnih područja', a prosječna cijena brazilske depilacije u SAD-u kreće se oko 50 dolara.

Ukoliko savezni Odbor za kozmetiku na svojoj slijedećoj sjednici donese zabranu depilacije genitalnog područja ona će na snagu stupiti već u maju ove godine, a kozmetički saloni koji se neće pridržavati odredbe bit će sankcionirani za sada nepoznatom novčanom kaznom.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije