Boćanje ili balota - sport za sve uzraste

Radiosarajevo.ba
Boćanje ili balota - sport za sve uzraste


Boćanje ili balota je tradicionalni sredozemni sport, čiji je istorijski stav o porijeklu podijeljen. Jedni smatraju da boćanje potiče iz Baskije, dok su drugi mišljenja da je ovaj sport nastao na području Italije.

Osim u brzinskim disciplinama za ovu igru nije potrebna snaga i brzina, a sasvim su rijetke povrede, osim reklo bi se u šali, kod neopreznih promatrača, kada se boća ili bulin odbije ili naglo odskoči, pa pogodi nekoga. Zbog svega ovoga boćanje je sport raširen među svim starosnim skupinama od 7 do 87 godina.

Uprkos svojevremenom omalovažavanju ovog sporta u visokourbanim sredinama, gdje su ga nekoć smatrali ruralnom igrom, boćanje je polako, ali sigurno počelo dopirati do svih slojeva društva i kako bi se to kod nas reklo uvlačiti pod kožu.

Oprema, discipline, pravila

Takmičarske boće napravljene su od specijalne legure, a u unutrašnjosti ispunjene gumom ili federima, radi bolje amortizacije prilikom padanja na tlo. Velićina boći varira, ali se prave tako da mogu stati u šaku.

Bulin, najmanji predmet u igri, izrađen je od drveta i obično obojen crvenom bojom za klasične discipline, ili bijele za tehničke discipline, a promjera je cca 30 mm.

Boćanje ima šest disciplina, a dijele se u klasične i tehničke.

Pojedinci, parovi i trojka spadaju u klasične discipline, a cilj im je baciti boću tako da se ona što bliže dokotrlja do bulina. Za svaku boću koja je najbliže bulinu, dobiva se bod. Boduju se samo boće koje su bliže bulinu od protivničkih. Igra se dok jedna od ekipa ne postigne 13 poena (ili se igra na vrijeme ukoliko partija potraje).

U tehničke discipline spadaju: Štafetno trčanje, brzinsko izbijanje i precizno izbijanje.

Štafetno trčanje disciplina je u kojoj po dva suparnička igrača naizmjenično bacaju kugle u zadanom prostoru u roku od pet minuta. Slična ovoj disciplini je brzinsko izbijanje, u kojoj se bulin izbija u istom vremenu, s tim što ovdje učestvije po jedan takmičar iz dvije suparničke ekipe. Posljednja disciplina je precizno izbijanje gdje je cilj pogađanje i izbijanje postavljenih pozicija zadanih na postavljenoj gumenoj podlozi.

Kada je riječ o amaterskom bavljenju ovim sportom, najrasprostranjenije su klasične discipline.

Boćarski savez BiH

BS BiH sačinjen je od prve te dvije druge lige (druga A i druga B). Prvu ligu čini osam prvoligaša, a mahom su to ekipe iz Hercegovine: Boćarski klubovi Ljubuški, Grude, Radišići, Posušje, Bura, Čapljina, Široki te Neum. Razlog njihovog uspjeha u odnosu na ostale klubove leži u činjenici što ovaj dio naše zemlje mnogo više posvećuje pažnju ovom sportu u BiH, koji je ne smijemo zaboraviti iznjedrio Markicu Dodiga - svjetskog prvaka i reprezentativca naše zemlje.

U Sarajevu postoje dva boćarska kluba i to: BK "Bosna" te BK "Napredak-Willa".

BK "Bosna" je klub nastao osamdesetih godina, a u poslijeratnom periodu ostvarivao je značajne rezultate u Prvoj ligi. Nešto kasnije prešao je u Drugu ligu, a kako nam je rečeno iz ovog kluba, ove sezone čak neće nastupati niti u ovoj ligi. Razlozi su većinom finansijske prirode. Za održavanje prijeratnih terena ovog kluba, koji su smješteni u sarajevskom naselju Dobrinja, neophodna su materijalna sredstva, koja je teško iznaći. Rasvjeta koja bi omogućila i noćno boćanje još od prije rata nije u funkciji iz istog razloga.

Ali, entuzijasti se ipak ne predaju, te će ove godine ipak organizovati, sada već tradiocionalni, turnir u sklopu Novogradskih dana, a kako kažu nadaju se da će sljedeće godine ponovo pristupiti Drugoj ligi iz koje namjeravaju otići i u viši rang takmičenja.

Adresa: Trg sarajevske olimpijade 45

BK "Napredak-Willa" osnovan je 2005. godine pod imenom BK "Willa". Ovaj klub je dvije godine kasnije pristupio Sportskom društvu “Napredak” i od tada nosi sadašnji naziv. BK "Napredak-Willa" takmiči se u Drugoj ligi Boćarskog saveza BiH. Nekoć je njihova adresa bila u sarajevskom naselju Čengić Vila, a od nedavno su je promijenili, preselivši se na novoizgrađene terene na Stupu, rečeno nam je iz ovog kluba. Otvorenje terena desilo se u martu ove godine kada su i organizovali Uskršnji turnir, na kojem je učestvovalo deset klubova iz naše zemlje.

U svom radu BK "Napredak-Willa" najviše se zalaže za omasovljivanje i unapređenje boćarskog sporta, afirmisanje i njegovanje amaterskih principa u boćarskom sportu i sportu uopšte, a posebna pažnja posvećena je radu sa mlađim boćarima u klubu.

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 51
tel. 061 741 269

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije