Zumba - najzabavniji način da dođete do linije (VIDEO) 0
22. mart 2010. u 18:58
Zumba - najzabavniji način da dođete do linije (VIDEO)

Elma Višo je, za sada, jedina instruktorica zumbe u Sarajevu
0

Elma Višo (foto - arhiv)

Zumba
je spoj kardio-treninga, plesnih koraka, aerobika i latinoameričkih ritmova.

Odnedavno se može trenirati i u Sarajevu.

Ono što je posebno privlačno kod ove vrste vježbanja je to što podsjeća na ples. Zumba je bazirana na dobroj muzici i veoma je zabavna. Nakon nekoliko sedmica treniranja zumbe rezultat su čvrći mišići, bolja kondicija i gracioznije kretnje, a kako se radi o kardio treningu koji saghorijeva kalorije, na ovaj način se mogu skidati kile.

Elma Višo je Sarajka koja od prije dva mjeseca u fitness studiju Sfera 2 drži grupne kurseve zumbe.

"Polaznice kursa obožavaju ove treninge, oni su veoma zabavni i veseli. Sve podjeća na ples, a znamo koliko nam nedostaje plesa u našim životima. Već nakon mjesec dana primjetne su promjene, polaznice generalno postižu bolju izdržljivost i nauče plesne kretnje. Mnoge žene imaju barijere kada su njihove kretnje u pitanju, a zumba ih veoma brzo razruši. Kretnje koje koristimo su, između ostalog, mrdanje stražnjicom i grudima, uvijanje i rotacija kukovima, sve u ritmu muzike. To je dobro i za samopouzdanje. Mada na kursu preovladavaju žene, zumba je otvorena i muškarcima"

Na pitanje kako se bira muzika za ovu vrstu treninga, Elma Višo kaže "Postoje gotove kompilacije namijenjene zumbi, ali je svaki trener slobodan da osmisli svoju play listu i svoj sistem vježbanja. Ja sam npr. ubacila nekoliko pjesama koje volim. Osim latinoameričkih plesova salse, merenga, kumbije i regggaetona, u zumbi ima dosta trbušnog plesa, ali i hip-hopa."Kao i mnoge druge dobre stvari, i zumba je nastala slučajno. Aerobik trener Beto Perez jednog je dana zaboravio ponijeti muziku za trening. Kako bi spasio situaciju, pokupio je par CD-ova iz svog auta, a radilo se o latinoameričkoj muzici. Nakon oduševljenja njegovih klijenata, trend se brzo širio, pa je, malo po malo, došao i do Sarajeva.

http://www.youtube.com/watch?v=IG-mayPt2lQ

radiosarajevo.ba

0

Treba li Općina Novi Grad preuzeti odgovornost nad tragičnom smrti dječaka na Dobrinji?

Da
Ne
Ne znam