Zumba - najzabavniji način da dođete do linije (VIDEO) 0
22. mart 2010. u 18:58
Zumba - najzabavniji način da dođete do linije (VIDEO)

Elma Višo je, za sada, jedina instruktorica zumbe u Sarajevu
0

Elma Višo (foto - arhiv)

Zumba
je spoj kardio-treninga, plesnih koraka, aerobika i latinoameričkih ritmova.

Odnedavno se može trenirati i u Sarajevu.

Ono što je posebno privlačno kod ove vrste vježbanja je to što podsjeća na ples. Zumba je bazirana na dobroj muzici i veoma je zabavna. Nakon nekoliko sedmica treniranja zumbe rezultat su čvrći mišići, bolja kondicija i gracioznije kretnje, a kako se radi o kardio treningu koji saghorijeva kalorije, na ovaj način se mogu skidati kile.

Elma Višo je Sarajka koja od prije dva mjeseca u fitness studiju Sfera 2 drži grupne kurseve zumbe.

"Polaznice kursa obožavaju ove treninge, oni su veoma zabavni i veseli. Sve podjeća na ples, a znamo koliko nam nedostaje plesa u našim životima. Već nakon mjesec dana primjetne su promjene, polaznice generalno postižu bolju izdržljivost i nauče plesne kretnje. Mnoge žene imaju barijere kada su njihove kretnje u pitanju, a zumba ih veoma brzo razruši. Kretnje koje koristimo su, između ostalog, mrdanje stražnjicom i grudima, uvijanje i rotacija kukovima, sve u ritmu muzike. To je dobro i za samopouzdanje. Mada na kursu preovladavaju žene, zumba je otvorena i muškarcima"

Na pitanje kako se bira muzika za ovu vrstu treninga, Elma Višo kaže "Postoje gotove kompilacije namijenjene zumbi, ali je svaki trener slobodan da osmisli svoju play listu i svoj sistem vježbanja. Ja sam npr. ubacila nekoliko pjesama koje volim. Osim latinoameričkih plesova salse, merenga, kumbije i regggaetona, u zumbi ima dosta trbušnog plesa, ali i hip-hopa."Kao i mnoge druge dobre stvari, i zumba je nastala slučajno. Aerobik trener Beto Perez jednog je dana zaboravio ponijeti muziku za trening. Kako bi spasio situaciju, pokupio je par CD-ova iz svog auta, a radilo se o latinoameričkoj muzici. Nakon oduševljenja njegovih klijenata, trend se brzo širio, pa je, malo po malo, došao i do Sarajeva.

http://www.youtube.com/watch?v=IG-mayPt2lQ

radiosarajevo.ba

0

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga