Adnan Mrkva: Hokej je eminentno urban sport 0
20. mart 2010. u 14:35
Adnan Mrkva: Hokej je eminentno urban sport

U slučaju pobjede, Vukovi postaju prvi šampioni u istoriji BHL (bh hokejaške lige)

Adnan Mrkva, stoji drugi slijeva (foto: radiosarajevo.ba)


U subotu, s početkom u 18.30 igra se druga utakmica play off- a između Lisica (Centar) i Vukova (Stari grad). U slučaju pobjede Vukovi postaju prvaci Bosanskohercegovačke hokejaške lige, prve u istoriji naše zemlje. Tim povodom napravili smo razgovor sa kapitenom Vukova, Adnanom Mrkvom.

RadioSarajevo: U slučaju pobjede, Vukovi večeras postaju prvi put u istoriji hokeja na ledu u BiH prvaci, ove godine, uspostavljene hokejaške lige. Koliko vam to znači?
Mrkva: Da. Bilo bi lijepo da Vukovi noćas uđu u istoriju kao prvi pobjednici BHL-a Ako se to ne dogodi noćas, već sutra imamo šansu za popravni ispit.

RadioSarajevo: Kako je došlo do realizacije projekta BHL? I u bolja vremena prije dvadeset godina u BiH je egzistirao samo jedan klub (HKBosna).
Mrkva: Analizom postojećeg stanja u sportovima na ledu (umjetničko, brzo klizanje i hokej), grupa entuzijasta na čelu sa Savezom hokeja na ledu BiH odlučila na pokretanje lige kao jedine mogućnosti za razvoj hokeja u BiH. Odlazak na turnire u Ljubljanu, Beograd, Suboticu… nije dovoljan za podizanje nivoa, odnosno kvaliteta igre. BHL je u prvoj godini polučila ogroman uspjeh. Sve više gledalaca je na utakmicama i prema njihovim komentarima igra se odličan hokej za naše uslove. Sve je više medija, čak i regionalnih koji prate BHL.

RadioSarajevo: Prošle sedmice su Vukovi izgubili u finalu Kupa BiH od večerašnjeg protivnika u play offu BHL.
Mrkva: Nažalost, nama je bio potreban neriješen rezultat i došlo je do malog opuštanja. Lisice su povele sa 2:0 i sve što smo uspjeli jeste postići počasni gol. Inače Kup se igra u čast Jaroslava Jandoureka, čovjeka koji je nesumnjivo dao ogroman doprinos razvoju hokeja u Sarajevu. Bio je trener HK Bosna, uveo je u Prvu jugoslovensku ligu. Bilo je to vrijeme kada se u Zetri tražila ulaznica više, kada je HK Bosna igrala sa Olimpijom, Jesenicama, Medvešćakom, Crvenom zvezdom, Partizanom….

RadioSarajevo: U medijima često napominjete da nemate adekvatne uslove za rad…
Mrkva: Da. Postaje frustrirajuće da Srajevo kao zimski olimpijski grad ne pridaje dovoljnu pažnju razvoju sportova na ledu… Nama je potreban led osam mjeseci godišnje i sportovi na ledu će imati šansu za kvalitetan razvoj. Savez hokeja na ledu je uz ogromne napore osigurao opremu (ogradu za led, rolbu – mašina za ravnanje i održavanje ledene površine, chiller - hladnjak za pravljenje leda), organizovao dolazak stručnjaka iz Finske, koji su provjerili instalacije na ledu u Ledenoj dvorani Skenderija. Chiler se nalazi na carini i čekamo zeleno svjetlo za ulazak u dvoranu.

RadioSarajevo: Za to vrijeme u Zagrebu vlada euforija oko hokeja…
Mrkva: Hokej je eminentno urban sport. Ono što se danas dešava u Zagrebu slično je bilo u Sarajevu prije 25 godina. Mi želimo hokej kao sport postaviti na razinu koja mu objektivno pripada

RadioSarajevo: Prognoza današnje utakmice
Mrkva: Pobjeda Vukova!

0

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović