BiH bez viza početkm proljeća? 0
29. novembar 2009. u 11:54
BiH bez viza početkm proljeća?

Knaus: "Nadamo se da će EU prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta"
0

Foto: fotoservis.info

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus reako je da je BiH na istom nivou koji su Srbija i Crna Gora imali u maju, kada su dobili preporuku za bezvizni režim

Knaus je izrazio nadu da bi predsjednici država ili vlada 27 zemalja članica EU na sutrašnjem samitu mogli prihvatiti preporuku Evropskog parlamenta i time otvoriti vrata za ukidanje viznog režima za građane BiH i Albanije već na proljeće 2010. godine, čim se ispune svi preduslovi.

"Nadamo se da će EU prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta. Time bi se bitno popravio stav Evropske komisije od prije nekoliko mjeseci, kada je to tijelo preporučilo da BiH ostane na 'crnoj listi", rekao je Knaus za Dnevni avaz.

On je naveo da je danas BiH na istom nivou koji su Srbija i Crna Gora imali u maju, kada su dobili preporuku za bezvizni režim i dodao da samo eksperti Evropske komisije daju procjenu o tome koliko je urađeno po ovom pitanju.

"Ako sve bude u redu, BiH može imati bezvizni režim do aprila naredne godine", rekao je Knaus i dodao da ESI smatra da Komisija mora objaviti da je BiH napravila značajan iskorak i da njeni građani zaslužuju da su na bijeloj šengen listi čim njeni eksperti provjere činjenično stanje.

BiH i Albanija napravili veliki progres

"I Albanija i BiH su napravile dosta progresa u posljednjih par mjeseci. Evropska komisija bi trebalo da, što je brže moguće, ocijeni taj progres. Potom bi i ostale nadležne evropske institucije trebalo da donesu odluku o ukidanju viznog režima i za ove dvije zemlje. Ako svi budu radili vema brzo to se može desiti čak i u aprilu ili maju sljedeće godine. Svakako je najkasniji rok juli 2010", rekla je za Deutche Welle Alexandra Stiglmayer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Vizna liberalizacija istovremeno predstavlja i svojevrsnu vježbu za ono što bi zemljama zapadnog Balkana trebalo da predstoji u budućnosti, a to su pristupni pregovori za članstvo u EU. Cijeli proces, sa Mapama puta, sa ispunjavanjem određenih uslova i procjenama od ekspertskih misija EU, sličan je onome što će se dešavati u daljim koracima proširenja, poručila je Stiglmayer.

EU je cilj za koji se BiH treba boriti

U daljim procesima eurointegracija od lidera u BiH se očekuje da ponove istu vrstu odgovornosti koju su pokazali prilikom ispunjavanja uslova iz Mape puta, kaže Alexandra Stiglmayer i objašnjava: "BiH je ispunila gotovo sve uslove iz Mape puta. To je ponekad zahtijevalo bolne kompromise između stranaka i entiteta. Ali oni su to uspjeli radi zajedničkog cilja - bezviznog putovanja za svoje građane. Nadam se da će lideri u BiH shvatiti da su i eurointegracije tako bitan cilj, zbog kojeg se po strani ostavljaju političke prepirke, zbog koga se razgovara i donose dogovori."

srna/dw-world.de/radiosarajevo.ba

0

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem