Poljoprivrednici iz Banovića, Tešnja, Lopara i Čelića uzgajaju vrhunske jagode

Promotivni tekst
Poljoprivrednici iz Banovića, Tešnja, Lopara i Čelića uzgajaju vrhunske jagode
Zahvaljujući umijeću i trudu bosanskohercegovačkih porodica poljoprivrednika iz Banovića, Tešnja, Lopara i Čelića s plantaža društvenog biznisa EkoMozaik d.o.o. prispjele su jagode vrhunske kvalitete.

O kakvim jagodama je riječ?

Pored toga što su ubrane u rano jutro, svježe, okupane suncem, mirišljave i podatnog okusa ovo su jagode sorte Zenga Zengana (Senga Sengana) a to je trenutno najtraženija sorta jagode za svježu upotrebu na lokalnom tržištu, veoma otporna i prinosna. Krasi je rakošan miris i slatkasti ukus.

Druga sorta je Syria i to je srednje rana sorta selektirana u Italiji. Plodovi su srednje krupni, konusni, intenzivno crvene boje, vrlo dobrog ukusa i odlične konzistencije namijenjeni za svježu potrošnju.

Ukoliko volite jagode i želite one prave, domaće, prirodne i zdrave, jagode iz EkoMozaika su zaista pun pogodak. Pored toga što ćete uživati u njihovom vrhunskom ukusu donosimo vam i par činjenica zbog kojih ćete ih voljeti i željeti još više:

1. Šest jagoda srednje veličine dnevno zadovoljava potrebu za vitaminom C.

2. Konzumiranje jagoda, koje su bogate nitratima, može da poveća protok krvi i vazduha do mišića i do 7%. Ovo sprečava zamor mišića te olakšava vježbanje.

3. Ako ste u drugom stanju, 8 jagoda sadrži 20% folne kiseline koja vam je potrebna na dnevnoj bazi.

4. 150 grama jagoda sadrži samo 45 kalorija.

5.  Jagode bi trebale imati jak miris. One koje ga nemaju nisu još uvijek zrele. Imajte na umu da one ne dozrijevaju nakon branja.

Ove domaće jagode se mogu naći u Bingo trgovinama u Doboj Jug, Banovićima, Tešnju, Tesliću, kao i na pijacama u Loparama i Čeliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije