Sjećanje na tvorca Energoinvesta: 33 godine od smrti Emerika Bluma

Fena
Sjećanje na tvorca Energoinvesta: 33 godine od smrti Emerika Bluma
/ Foto: Fena
Polaganjem cvijeća na bistu Emerika Bluma ispred poslovne zgrade Energoinvest u Sarajevu, uposlenici ovog preduzeća obilježili su 33 godine od smrti utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

"Blum je svojim idejama i nastojanjima na unapređenju razvoja cijele zemlje stvorio Energoinvest, kompaniju za respekt. Shodno tom nasljeđu danas smo, iako u manjem obimu, kompanija, koja može dobiti značajne projekte u svijetu", kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Kvalitetom svojih proizvoda i usluga Energoinvest je ostvario jaku tržišnu poziciju na većini tržišta u svijetu o čemu govorei izgrađeni objekti kapitalne vrijednosti.

"Sve što je bila ideja Bluma je razvoj i Energoinvest se uzdigao jer je uvijek išao korak naprijed. Naš sadašnji iskorak napravljen je pri izgradnji pametnih zgrada što želimo u ovoj godini primijeniti u zgradi Energoinvesta. To smo nazvali Blum Lab kao inicijativu da pokrenemo nešto novo", istakla je Hadžialjević.

Emerik Blum diplomirao je elektrotheniku na Univerzitetu u Pragu. Poslije drugog svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu idustrije i rudarstva u BiH, generalni inžinjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu…

Njegova blistava karijera počinje 1951. godine riješenjem vlade kada se osniva preduzeće Elektroprojekt od kojeg će nastati Energoinvest.

Emerik Blum rođen je 7. augusta 1911. godine u Sarajevu. U mladosti je zajedno sa Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo Collegium Artistucum.

Godine 1941. je odveden u logor Jasenovac gdje je kao zatvorenik, tada već diplomirani inžinjer, održavao električnu centralu. Organizira uspješan bijeg iz tog logora 1944. godine.

Umro je 24. juna 1984. godine nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije