Predstavljen projekt: GRAS bi mogao proizvoditi i prodavati električnu energiju

Radiosarajevo.ba
Predstavljen projekt: GRAS bi mogao proizvoditi i prodavati električnu energiju
/ Foto: Općina Stari Grad
Belmin Selimbegović, 22-godišnji inženjer automatike i elektronike, član Asocijacije inovatora BiH, vlasnik jednog patenta i više inovacija ponudio je danas zanimljivo rješenje.

Njegov projekt omogućio bi Gradskom saobraćajnom poduzeću (GRAS) proizvodnju električne energije za svoje potrebe, prodaju viška energije i, dugoročno, otplatu svih dugova.

Riječ je o projektu GRAS for EKO future koji je zasnovan na ideji postavljanja fleksibilnih solarnih panela na kontaktne vodove nosećih stubova.

Ovi paneli postavili bi se na već postojeće stubove, na relaciji od Ilidže do Kampusa UNSA, što je površina od 35 hiljada kvadratnih metara. Oni bi godišnje davali više od devet miliona kW energije.

Ako se zna da GRAS godišnje troši oko dva miliona kWh, to znači da bi razliku od sedam miliona GRAS mogao prodavati.

Selimbegović je ponudio i matematički izračun prema kojem je GRAS u prošloj godini za utrošak električne energije platio 1,4 miliona KM. Implementacijom ovog projekta GRAS bi, uz dogovor s agencijama koje prodaju električnu energiju, godišnje ubirao oko pet miliona KM od električne energije.

Izračunato je da bi ulaganje u projekt iznosilo oko 20 miliona KM, te bi se investicija mogla isplatiti u roku od četiri godine, a nagomilani dug poduzeća GRAS, koji iznosi 120 miliona KM prema Poreznoj upravi, mogao bi se isplaćivati u godišnjim ratama.

Garancija na projekt je 20 godina, pa je za taj period procjena zarade ogromna.

"Izlazna cijena od 80 miliona maraka je suma koja bi se mogla 'izvući' iz ovog projekta. Znači, ovo je projekt koji bi sam sebe izgradio, sam sebe izdržavao i pravio temelje za ostale projekte", kazao je Selimbegović.

Ideju podržava Općina Stari Grad

Općina Stari Grad podržala je autora i njegov rad prepoznavši njegov značaj, te još jednom dala podršku mladim ljudima u njihovim nastojanjima da uspiju u BiH i ponude ovoj zemlji kvalitetne ideje. Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je potpuno uvjeren u izvodivost ove ideje.

"Poznati su veliki finansijski problemi kantonalnog preduzeća GRAS, a ovim projektom bi došlo do određenog rješenja višegodišnjih problema, i to zauvijek. Belmin Selimbegović je inovator koji je prepoznat u svijetu, dobitnik je raznih nagrada. Vjerujem da će kantonalna ministarstva i sarajevske općine pokazati interes da pomognu realizaciju ovog projekta, ne vidim razloga da se to ne desi", kazao je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije